Hopp til innhold

Brannfolk er for dårlig kledd til å jobbe ute i kulden

Brannfolk er kledd for å tåle 700 varmegrader, men ikke ti minus og kuling. Løsninga er flere lag med privat undertøy.

Jan Åge Leiknes og Erik Jensen

Utrykningsleder Jan Åge Leiknes og overbrannmester Erik Jensen i Lenvik sier det kan bli kalde dager på vinterstid.

Foto: Arild Moe / NRK

– I snø og kulde kan jeg tenkte meg at vi kan være ute i en halv time, kanskje en time før vi må inn i varmen igjen, sier utrykningsleder på Finnsnes, Jan Åge Leiknes.

Han har på seg den gule branndressen. Han vet at den verner han mot flammene og varmen, men også at den ikke verner mot kulden dersom han er borte fra flammene eller på en trafikkulykke.

– Vi har på oss klær som er egnet til røykdykking. Det vil si at vi skal inn i et hus som brenner med ekstreme høye temperaturer. Utfordringene for oss nå er når vi er ute på skadesteder, er at det ikke er overstått på en time. Vi jobber i opp til fire timer. Da hjelper ikke brannklærne, selv om de ser tykke og varme ut, sier Leiknes.

– Det har skjedd at de nesten ikke kan bøye armene

– Vi fryser akkurat som alle andre mennesker. Hvis vi får utrykning i kuldegrader og kuling, må vi få avløsning etter en time slik at vi kan varme oss. Det er spesielt i ansiktet, hendene og føttene vi blir kalde, sier overbrannmester Erik Jensen i Lenvik.

Det er strenge HMS-regler for hva brannfolk skal ha på seg under oppdrag. Han sier at han ikke vet om noe godt alternativ til klær som er egnet for både brann og kulde.

– Det vi kan oppruste oss på er underbekledningen. Hvis vi skal kle opp en brannmann i dag ligger vi på 13-15.000 kroner, og da har vi ikke tenkt på kulde i det hele tatt. Da er det klær til en brannmann som skal være røykdukker. Underbekledning er alfa omega for oss i denne tiden, sier han.

Overbrannmesteren sier at vannet de bruker for å slukke brannen gjør at de blir våte, og dermed fryser raskere.

– Vi har vært på branner der brannmenn nesten ikke kan bøye armene fordi de er stivfrosne.

SE VIDEO:

Brannmenn er kledd for å tåle 700 varmegrader, men ikke ekstremkulde med ti minus og kuling. Løsninga er flere lag med privat undertøy.

Foto: Arild Moe.

– Sender anmodning om ekstra bekledning

– Vi har veldig god bekledning for å tåle varme, men dette med kulde sliter vi med, sier brannsjef Arnstein Smevik.

Brannsjefen i Lenvik har ikke prioritert å bruke av driftsbudsjettet til de ekstraklærne som trengs mot kulda. Han venter på en plan for ny brannstasjon, som vil koste opp mot 20 millioner kroner.

– Når vi nærmer oss vinteren sender vi bestandig en anmodning til guttene om at de må huske ekstra bekledning. Det vi har i våre systemer er ikke godt nok for å tåle kulden, sier Smevik.

I Lenvik kommune sier teknisk sjef Geir Fredriksen at tiltak for å beskytte mannskapene mot kulde er brannsjefens ansvar. Så langt er dette ikke tatt opp som en budsjettmessig utfordring.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark