Hopp til innhold

Forsker: – Få kosthold på timeplanen i videregående skoler

– Når man har dårlig råd, kan det være vanskelig å finne gode alternativer til ferdigmat, sier hybelboer Kjersti Elisabeth Pettersen (18). Mange unge kan for lite om kosthold. Forsker mener at temaet bør inn i videregående skoler.

Kjersti Elisabeth Pettersen på kjøkkenet

Kjersti Elisabeth Pettersen fra Balsfjord sjekker råvaretilgangen.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

På kjøkkenet i den lille hybelleiligheten til Kjersti Elisabeth Pettersen sprer lukten av kyllingwok seg. Med erfarne hender sørger hun for at kylling og grønnsaker blir perfekt tilberedt.

Kyllingwok favorittmat

Kjersti Elisabeth Pettersen startet sin karriere på kjøkkenet med brent kyllingfilet. Det er det slutt på.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

– Jeg har lært å lage mat av foreldrene mine. Det ble en del brente kyllingfileter i starten, smiler hun.

Bør undervises mer

Men ikke alle ungdommer kan lage mat. En undersøkelse utført ved UiT - Norges arktiske universitet viser at mange unge kan for lite om kosthold.

Tenåringene som forsker Anne-Sofie Sand intervjuet, fortalte at det de hadde lært på ungdomsskolen i stor grad var glemt da de trengte kunnskapen. Sand mener myndighetene bør ta varslet på alvor.

Anne-Sofie Sand

Anne-Sofie Sand ved UiT, Norges arktiske universitet har forsket på hva ungdom kan om det å leve sunt.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

– Skolen er det sentrale stedet for kunnskapsbygging. Det handler om kunnskapsnivå, men også generelle ferdigheter: Å tilegne seg gode livsstilsvaner basert på reell kunnskap bør inn i skolen, sier hun.

Bedring på gang

Myndighetene gir offisielle kostholdsråd til unge gjennom blant annet nettstedet ung.no, men innser at de ikke treffer målgruppen.

– Der er det en god del informasjon om sunt kosthold; noen snapvideoer og forskjellig informasjon som er lett tilgjengelig. Men det er sikkert ikke godt nok kjent hvor man kan finne denne informasjonen, og da må vi bli bedre til å informere, sier Linda Granlund i Helsedirektoratet.

I løpet av våren skal Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet ved Høgskulen på Vestlandet lansere undervisningsmateriell rettet nettopp mot elever i videregående skole, sier senterleder Ingrid Leversen.

Ingrid Leversen

– Til våren vil det komme undervisningsmateriell om kosthold rettet mot videregående skoler, sier senterleder Ingrid Leversen.

– Vi ønsker at elvene skal lære sammenhengen mellom kosthold og helse og å kunne bruke denne kunnskapen til å ta sunne valg og til å kunne kritisk vurdere kostholdsinformasjon.

Kan du lage mat så lager du mat

Kjerstis kyllingwok er straks ferdig. Hun er positiv til at myndighetene vil gjøre ungdommer flinkere til å tolke forskjellige kostholdsråd, men skulle gjerne sett at alle ungdommer også fikk lære grunnleggende matlaging.

– Det burde vært et bedre tilbud til å lære seg å kunne lage mat og vite hva man bør putte i kroppen, og hva man ikke trenger å putte i kroppen. Man vet jo helt basic at man ikke må spise masse sukker og sånne ting, men det er også en del feilinformasjon som er ute og går.

Kyllingwok

Kyllingwoken til Kjersti Elisabeth lyser sunnhet. Kunsten har hun lært hjemme.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Blant hennes medstudenter er ikke kosthold et diskusjonstema.

– Det er liksom ikke relevant. Kan man lage mat, så lager man mat. Kan man det ikke, så kjøper man seg en Grandiosa.

Unge mangler kunnskap om sunn livsstil: – Jeg skal bli flinkere, sier Annelin (19)

– Matkunnskapen i barnehagene er en skam

Flere nyheter fra Troms og Finnmark