Unge mangler kunnskap om sunn livsstil: – Jeg skal bli flinkere, sier Annelin (19)

Unge som har flyttet hjemmefra, har lite kunnskap om hvordan de skal lage sunn og rimelig mat, viser forskning fra Universitetet i Tromsø.

Anneli Johansen fra Tromsø

Annelin Johansen har gått Helse- og oppvekst på videregående, men mener hun kan for lite om kosthold.

Foto: NRK

Anne-Sofie Sand ved Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Tromsø har intervjuet unge, både normalvektige og overvektige, om hva som motiverer dem til å få en livsstilsendring.

Hun fant ut at de unge hadde liten kunnskap og også manglet ferdigheter og organisering av mat – og treningsrutiner, skriver Forskning.no.

Vil bli sunnere, men vet ikke hvordan

Annelin Johansen (19), som har gått på helse og oppvekst på videregående skole, har lært litt om kosthold, men ikke veldig mye.

– At jeg har lært nok om det, det tror jeg ikke, sier hun.

Til sommeren skal hun flytte fra Tromsø, da ønsker hun å bli flinkere med kostholdet.

– Jeg er spent på hvordan det skal gå, men har lyst til å gjøre de rette valgene. Lage ordentlige matretter, ikke bare kjøpe ferdigpizza og slike ting, sier hun.

– Vekt er tabubelagt

Svarene ungdommene gir, overrasker Sand og hennes veileder Nina Emaus.

– Det interessante er at unge har sterk motivasjon og et ønske om å være normalvektige. De ønsker å etablere en god livsstil og få et sunnere kosthold, men de mangler rett og slett kunnskap om emnet, sier Emaus.

Anne-Sofie Sand

Anne-Sofie Sand ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT, sier de unge ønsker å etablere en god livsstil og få et sunnere kosthold.

Foto: NRK

I studien kommer det fram at sunn livsstil er noe de unge snakker lite om. Emaus sier at det er kroppspress og frykten for å såre hverandre som er årsaken.

– Vekt er et tabubelagt tema. Vi leser mye om temaet i pressen, men det snakkes lite om blant de unge.

Stress og søvnmangel

Studien viser også at de unge opplever mye stress og søvnmangel, noe som også er med å bidra til overvekt. I tillegg er sunn livsstil dyrt med tanke på mat, og de unge synes også det koster mye å gå på treningssentre.

Press på utdanning, sosiale forhold og utseende kan også være en faktor.

– Vi ser at også de som er i gode utdanningsforløp, kan falle ut av de sunne, gode rutinene, sier Sand, som lurer på om skoleundervisningen kunne ha gjort mer for å forberede ungdommene til voksenlivet.

Studien baserer seg på intervjuer fra et relativt lite utvalg, og både Sand og Emaus mener at det er for lite forskning på denne aldersgruppen. I dag finnes det få studier om emnet.

Se TV-saken om unge som har lite kunnskap om kosthold:

Ungdommer har lite kunnskap om god og sunn mat

Annelin Johansen (19) har lært litt om kosthold men tror ikke hun har lært nok.

Nyheter fra Troms og Finnmark