Hopp til innhold

Forsker kritiserer kollega og politimester: ­– Flyktningstrøm fra Russland var ikke hybridkrig

Seniorforsker Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt er uenig i at flyktningstrømmen fra Russland inn i Norge i 2015 var en villet russisk politikk.

Asylsøkere ankommer Storskog tollstasjon

Forsker Karen-Anna Eggen ved Institutt for forsvarsstudier hevder Russland kan komme til å bruke migranter, som her ved hendelsen i 2015, i hybrid krigføring mot Norge

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Forsker Karen-Anna Eggen ved Institutt for forsvarsstudier mener enten det russiske sikkerhetspolitiet FSB eller russiske myndigheter stod bak da det plutselig kom 5000 flyktninger over grensa høsten 2015.

Hun mener at det samme kan gjenta seg.

Karen Anna Eggen

Forsker Karen-Anna Eggen ved Institutt for forsvarsstudier mener flyktningstrømmen fra Russland til Norge i 2015 var en villet russisk politikk.

Foto: Nuno Duarte / NRK

Seniorforsker Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt har sammen med forsker Lars Rowe laget en rapport om hendelsen i 2015.

De mener konklusjonen om at det ikke var en villet russisk politikk fortsatt er korrekt.

– Drivkreftene her var at emigrantene hadde oppdaget en vei i nord som mange ikke var klar over. Dessuten var grenseregimet på russisk side mere liberalt enn det alle trodde, sier Moe.

Arild Moe, FNI

Seniorforsker Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt sier at Russland neppe vil ha en stor strøm av personer fra andre land i grenseområdene med viktige militære anlegg.

Foto: Privat

Mener det var en villet politikk

Politimesteren i Finnmark Ellen Katrine Hætta er uenig. Hætta støtter Eggen i hennes vurdering i at det var en villet handling fra russisk side.

– At det beveget seg borgere som kom fra Syria og andre land i grensesonen, tenker jeg var veldig rart, sier Hætta.

Politimester Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark politidistrikt.

Politimester Finnmark Ellen Katrine Hætta stusser over at det kunne komme tusentalls personer fra Pakistan og andre land inn i den russiske grensesonen til Norge.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Ikke tro på hybrid krigføring

Belarus brukte i 2021 en flyktningstrøm som en form for hybrid krigføring på grensa mellom Polen og Litauen.

Moe og Rowe har vurdert om det er sannsynlig at Russland ville drive hybrid krigføring i de på norsk-russiske grenseområdene på denne måten.

– Russerne var neppe interessert i en så stor strøm av folk med uklar bakgrunn i et så militært sett veldig sensitivt område. Og den konklusjonen står seg vel også i dag, sier Moe.

Les også Oberstløytnant: – Russiske atomvåpen kan dra Norge inn i hybridkrig

Russisk og norsk fly

– Ikke mandat til å stoppe

Ifølge Arild Moe og Lars Rowe hadde ikke russiske grensemyndigheter i 2015 mandat til å kunne stoppe flyktninger på vei til grensa, kun å kontrollere dem.

Russisk grensevakt ba av den grunn norske grensemyndigheter om et grunnlag for å kunne gjøre det, noe som først ble gitt helt på slutten av krisen.

Les også Advarer mot russiske militære selskaper: – Kan gjennomføre hemmelige operasjoner langs hele kysten

Soldat RSB Group

Arild Moe sier han er spent på hva forsker Karen-Anna Eggen har av dokumentasjon for at flyktningstrømmen var en villet politikk.

– Det vil være interessant å høre om det er lagt fram nye data som peker mot at det var en villet politikk. Det har jeg ikke sett, sier Moe.

Forsker Karen-Anna Eggen sier at hun bygger på samtaler med ikke navngitte kilder og annen informasjon.

Hun legger vekt på kjennskap til Russlands virkemidler, som lignende hendelser i Finland og Belarus.

– Det er ingen grunn til å tro at dette ikke var en villet hendelse fra FSBs side, sier Eggen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark