Hopp til innhold

Flytta isbjørnbinne og ungen hennes vekk fra bebyggelsen

Mandag kveld ble en isbjørnbinne og ungen hennes bedøvd og fraktet med helikopter vekk fra Hiorthhamn. Sist en isbjørn skulle flyttes på Svalbard, døde den av stress og sjokk.

Flytting

To helikoptre ble brukt under flytteaksjonen i Hiorthhamn mandag kveld. Det ene ble brukt under bedøvinga av de to isbjørnene. Det andre til å frakte dyrene til Isfjorden.

Foto: Line Nagell Ylvisåker / NRK

– Alt har gått bra så langt. Det er rapporten jeg har fått, sier førstebetjent hos Sysselmannen, Kjetil Vereide til NRK.

Med en isbjørnekspert fra Norsk Polarinstitutt på plass, i tillegg til veterinær, ble isbjørnbinnen og ungen hennes først bedøvd fra et lite helikopter.

Deretter ble et større helikopter brukt til å frakte dyrene vekk fra Hiorthhamn til Isfjorden.

Hadde bjørnene lagt på svøm, ville de brukt en halv time over fra Hiorthhamn til Longyearbyen.

Isbjørnen er et nysgjerrig dyr som i utgangspunktet ikke er redd for mennesker. For å unngå konfrontasjoner mellom mennesker og isbjørn setter Sysselmannen derfor i verk tiltak når isbjørnen kommer for nær bebyggelsen.

Døde av stress

Det er bare knapt sju måneder siden sist en bjørn skulle flyttes med helikopter. Det var mørketid og farlig å ha den to år gamle isbjørnbinnen gående så nært byen. Derfor ble det brukt helikopter og snøskuter for å presse bort isbjørnen.

Isbjørn i Longyearbyen

30. januar i år døde en isbjørnbinne under transport, etter å ha vært forsøkt jaga vekk fra bebyggelsen nær Longyearbyen.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

Men isbjørnbinna lot seg ikke skremme. Derfor ble det bestemt at dyret skulle bedøves og flys til Kinnvika på Nordaustlandet. Under transporten døde isbjørnen, og obduksjonsrapporten viste senere at den døde av stress, langvarig jaging og bedøving.

Bare noen uker tidligere hadde en annen bjørn i Longyearbyen blitt avlivet, etter flere visitter på kort tid.

Avlivet isbjørn

En syv år gammel hannbjørn ble avlivet natt til 1. januar i år.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

Mange reagerte sterkt på dette.

Skulle bedøves uansett

Nå er det imidlertid sommer og lyst på Svalbard, og lett å finne isbjørnene.

– Vi har fulgt alle instrukser fra Mattilsynet. Og vi har brukt all kompetanse som er om isbjørn både her på Svalbard og andre steder i landet. Vi har også hatt veterinær med. Men det er klart det som skjedde sist ligger i bakhodet, sier Vereide.

Likevel vurderte Sysselmannens det sånn at når bjørnene uansett kulle bedøves og merkes i forskningsprosjektet til Norsk Polarinstitutt, så kunne de også få dem flytta.

Hvert år merkes eller gjenfanges mellom 50 og 100 isbjørn på Svalbard. Fra disse tas det prøver for ulike analyser. Flere merkes med satellittsendere som forteller hvordan isbjørnene vandrer gjennom hele året.

– Folk her er godt vant til bjørn. Hyttene i Hiorthhamn har vært mye brukt i sommer. Men når isbjørn blir et tilbakevendende problem, blir det plagsomt. Vi ønsker ikke å komme i en situasjon der vi må avlive bjørnen. Nå er dyrene fraktet til området de tilhører. De vil finne like mye mat der som de finner her, sier Vereide.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark