Hopp til innhold

Isbjørn døde etter bedøvelse og frakt: – Svært beklagelig

Isbjørnen som torsdag kveld måtte bedøves og fraktes bort fra tettbebyggelsen etter nytteløse forsøk på å skremme den bort, døde under transporten. Dette er den andre bjørnen som dør på kort tid.

En isbjørn måtte jages bort med sysselmannens helikopter fra Hotellneset i Longyearbyen.

En isbjørn måtte torsdag jages bort med sysselmannens helikopter fra Hotellneset i Longyearbyen. Bjørnen døde under transport.

Sysselmannen på Svalbard fikk torsdag ettermiddag melding om at det var observert en isbjørn ved Hotellneset. Det er svært nært bebyggelse i Longyearbyen.

Det er også innenfor området der Sysselmannen setter i gang tiltak for å få isbjørnen bort.

– Derfor valgte vi å dra ut med helikopter for å prøve å presse isbjørnen bort fra bebyggelsen og over Adventfjorden, sier miljøvernsjef Morten Wedege hos Sysselmannen til NRK.

Isbjørnen lot seg ikke skremme, og det ble bestemt å bedøve isbjørnen. Planen var å fly den til Kinnvika på Nordaustlandet.

– Jeg har ikke alle detaljer over hva som skjedde i feltet, men vi fattet en beslutning om å bedøve bjørnen for å få den bort. Nettopp for å unngå en situasjon hvor vi måtte avlive bjørnen, sier Wedege.

Ingen heldig situasjon

Men under transporten døde isbjørnen.

– Det er svært beklagelig at slike ting skjer. Nå skal vi selvfølgelig gjøre undersøkelser for å finne årsaken til at bjørnen døde.

Har du grunn til å tro at dine mannskaper har gjort noe feil her?

– Det har jeg ingen informasjon som tilsier at vi har gjort, men vi skal se på alle muligheter tilknyttet denne saken.

Miljøvernsjefen sier at de har rutiner i slike situasjoner. Bjørnen er nå lagret i Longyearbyen.

– Det er ingen som synes dette er en heldig situasjon.

En isbjørn som befant seg inne i bebyggelsen i Longyearbyen på Svalbard er nå jaget ut av byen.

I romjula var en isbjørn flere ganger på besøk i sentrum av Longyearbyen. Bjørnen ble til slutt avlivet, noe som satte sinnene i kok hos mange.

– Kan dø på grunn av stress

Isbjørnforsker ved Norsk polarinstitutt, Jon Aars, sier det alltid er en risiko når isbjørn skal bedøves, spesielt når bjørnen er i dårlig hold.

– Er dyret i dårlig forfatning, er det en risiko for at det rett og slett ikke tåler belastningen. Selve medikamentetet som brukes til immobilisering (bedøvingen, journ.anm.) av bjørnene er ikke farlig i seg selv. Du greier ikke drepe det med medikamentet, selv med veldig høy dose. Men om dyret er i dårlig forfatning, så kan det dø på grunn av stresset, sier Aars på generelt grunnlag.

Det er kun to uker siden forrige gang en isbjørn dukket opp i nærheten av Longyearbyen. Da fikk et turistfølge nærkontakt med en bjørn. Turistguiden måtte slå isbjørnen på snuten for å skremme den vekk.

Også i romjula var en isbjørn flere ganger på besøk i sentrum av Longyearbyen. Bjørnen lot seg ikke jage bort, og måtte til slutt avlives av Sysselmannen. Det vekket sterke reaksjoner.

Marcel Starinsky

Slovakieren Marcel Starinsky fikk nærkontakt med isbjørn. Måtte slå dyret på snuten for å skremme den vekk.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark