Hopp til innhold

Flere nye tips etter NRK-dokumentar om savnede Per Vålnes

Ti år har gått siden Per Vålnes ble meldt savnet. De første episodene i NRK-serien ble vist søndag, og kun én dag etter har politiet fått inn syv nye tips i saken.

Per Vålnes

Per Vålnes drev blant annet på med hundeoppdrett. Han ble meldt savnet 1. desember 2011 og er ikke sett siden.

Foto: Privat

– Jeg kan ikke kommentere innholdet i de tipsene utover at de omhandler litt forskjellige tema og litt forskjellige personer, sier politioverbetjent Katrine Grimnes til NRK.

Grimnes jobber i Midt-Troms politistasjonsdistrikt og var lokal etterforskningsleder da Per Vålnes ble meldt savnet.

Hun er glad for at TV-serien har fått noen til å tenke seg om.

Dagbladet omtalte først de nye tipsene. Politioverbetjenten er tydelig på at terskelen er lav for å kontakte politiet om man tror man sitter på informasjon som kan bidra til saken blir løst.

– Det kan være en liten brikke som mangler for å få det hele bildet. Jeg tenker at folk skal melde inn både stort og smått til oss, så kan vi ta en vurdering på relevansen av opplysningene som folk sitter på, sier Grimnes.

Har du tips i saken kan du ringe politiet på 02800.

Ble aldri funnet

Det er ti år siden hundeoppdretteren Per Vålnes forsvant sporløst fra sitt hjem i Balsfjord kommune.

26. november 2011 feiret han 50-årsdagen sin. Det er den siste sikre observasjonen av Per Vålnes. 1. desember samme år ble han meldt savnet til politiet.

Det ble satt i gang en større leteaksjon etter den savnede. Så dukket det opp tips som vekket politiets mistanke om at Vålnes kunne ha blitt drept.

Tre personer ble siktet for drap. Pers tidligere samboer, hennes kjæreste og en venn av paret.

Men de ble aldri tiltalt. Siktelsene mot de tre ble frafalt og saken henlagt etter bevisets stilling. De tre ble sluppet fri etter 12,5 måneder i varetektsfengsel.

En henleggelse på grunn av «bevisets stilling» skjer når bevisene ikke er sterke nok til domfellelse. De tidligere siktede er da å regne som uskyldig, men saken kan gjenåpnes.

Per Vålnes er aldri funnet, og han er heller ikke offisielt erklært død.

– Ta kontakt med politiet

I dokumentarserien møter man blant annet den pensjonerte drapsetterforskeren Nils Arne Mehammer, som er tilbake for å gå i kalde spor. Den tidligere etterforskningslederen i Kripos har aldri gitt opp tanken om at saken kan løses.

– Det er fullt mulig at folk kan sitte på informasjon som de ikke tror er viktig. Jeg vil jo si at de bør ta kontakt med politiet, og la politiet få lov å avgjøre hva som kan være viktig og ikke viktig. Og det skjer jo fra tid til annen at folk tenker: «Nei, dette er ikke så viktig. Dette vet de sikkert», og så blir det bare med den tanken, sier Nils Arne Mehammer.

Han vil ikke gi helt slipp på å finne det endelige svaret på gåten Vålnes.

– Jeg vil gjerne se den siste brikken bli lagt på plass i dette spillet, sier den tidligere etterforskningslederen i Kripos.

Per Vålnes meldes savnet i desember 2011, og bilen hans blir funnet forlatt på et øde sted. Familie og venner aner at noe ikke stemmer.

Per Vålnes meldes savnet i desember 2011, og bilen hans blir funnet forlatt på et øde sted. Familie og venner aner at noe ikke stemmer.