Hopp til innhold

Finske ingeniører kan redde det nordnorske oljeeventyret

Mens finske ingeniører mangler jobb, mangler Norge ingeniører. Nå vil NITO løse utfordringene for begge land.

Aker Barents

Spesielt innenfor oljenæringen vil behovet for ingeniører i nord bli stort. Her riggen Aker Barents.

Foto: Aker Drilling

Robert Gærnæ

Robert Gærnæ er visepresident i NITO.

Foto: pressefoto

– I løpet av de kommende årene vil Norge trenge over fem tusen ingeniører, sier visepresident i NITO, Norges Ingeniør og Teknologi organisasjon, Robert Gærnæ.

Han mener at spesielt Nord-Norge vil passe de finske ingeniørene og den finske væremåten perfekt. Og det er i Nord-Norge utfordringen er størst med å skaffe kompetent arbeidskraft.

– Her er ingeniørmangelen allerede stor, og den vil nok bli enda større når man oljevirksomheten begynner for fullt, mener Gærnæ.

72 prosent sliter med å finne folk

En undersøkelse NITO har gjennomført viser at hele 72 prosent av arbeidsgivere i Finnmark tror det vil bli vanskelig eller svært vanskelig å få tak i ingeniører i de kommende årene.

Rett over grensen i Finland finnes det tusenvis av arbeidsledige ingeniører, og Finlands næringsminister Jan Vapaavuori synes det er svært viktig å få fart på arbeidsinnvandringen mellom Finland og Norge.

– I Norge er det mangel på arbeidskraft og i Finland er det mangel på arbeidsplasser. Spesielt i Nord-Norge finnes det en del arbeidsplasser som dyktige finske ingeniører vil kunne fylle. Det kunne sikkert bli en slik vinn-vinn-situasjon, sier Vapaavuori.

Mange finner vil ikke flytte

Men ifølge NAV EURES som rekrutterer ingeniører fra utlandet og som i januar i år arrangerte messe i Oulu, er finlendere ikke særlig interesserte i å flytte til Norge.

Men dette stemmer ikke for alle. Antti Huopana fra Oulu er diplomingeniør innen IKT og i oktober vil han stå uten jobb når han og nærmer 600 kolleger mister jobben i Renesas Mobile Europe.

For ham har tanken på jobb i Norge begynt å bli konkret.

– Jeg liker landet og utsiktene der, og det hadde sikkert vært veldig fint å jobbe i Norge. Språket kunne kanskje bli litt problematisk, men jeg jobber med IKT og der er ofte arbeidsspråket engelsk, sier Huopana.

Ønsker ingeniører velkommen

Han kunne ønske at norske arbeidsgivere var mer direkte involvert i rekruttering og at det var mer samarbeid mellom Norge og Finland på utdanningssiden.

Robert Gærnæ ønsker alle utenlandske ingeniører velkommen til Norge.

– Vi er veldig positiv til det at det kommer utenlandsk arbeidskraft til Norge. Vi har en annen undersøkelse iblant ingeniørene i Stavanger og Rogaland-området som jobber i internasjonale miljøer. Våre ingeniører der sier at det er bare positivt med utenlandske ingeniører. I tillegg til at de er dyktige, så har de litt andre innfallsvinkler og kan berike miljøet ved å gi de norske ingeniørene ny input i deres arbeid, sier han.