Hopp til innhold

Vil ha flere besøk av slike

Dette er det første riggbesøk i Hammerfest på 32 år.

Scarabeo 8 i Hammerfest

For første gang på 32 år har Hammerfest besøk av en borerigg. Byen vil vise seg frem som servisehub for Olje- og Gassnæringen

Foto: Goggen Hansen

– Det er mange 10-år siden vi hadde en rigg inne. Dette er et symbol på høy aktivitet i Barentshavet. Vi vil i framtiden at riggene skal komme inn hit for vedlikehold, sier ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen.

Ordføreren sier at de planlegger nye tider for oljenæringa i nord.

– Når man først er i Barentshavet så skal du ikke trenge å dra sørover for service. Men nå starer vi en ny æra ved også denne typen aktivitet, sier han.

Har mye å tilby

Alf E. Jakobsen

Ordfører i Hammerfest Alf E. Jakobsen er begeistret for den høye aktiviteten i nord.

Foto: Allan Klo

Jakobsen mener Hammerfest nå har mye å tilby petroleumsbransjen.

– Vi har et komplett petroleumsmiljø og industriklynge. Vi har næringsareal og miljø rundt leite og driftsbasen, og så har vi service og vedlikeholdsbedrifter, sier han.

Har investert

Målet er å ha to oljerigger inne til service om gangen i Hammerfest.

Han får støtte fra havnesjef.

– Vi har investert i kaier for 250 millioner kroner, og vi i havna har vel tatt cirka halvpartnen av dette. Vi har et godt tilbud, så vi er klare for å ta de tunge serviceoppdragene, sier han.

Hammerfest- Melkøya

Hammerfest har lenge satset på

Foto: Allan Klo

Stor konkurranse

Det kommer til å bli hard konkurranse mellom ulike steder i Nord-Norge for å ta til land leterigger for vedlikehold og reparasjon.

Utsiktene til storstilt petroleumsvirksomhet i nord, har gjort det interessant for flere å starte opp anlegg for service på oljerigger.

For tiden jobbes det med å kunne ta imot oljerigger som skal vedlikeholdes på Nesna på Helgeland, ved forsyningsbasen i Sandnessjøen, i Bodø, og i Harstad.

Store ringvirkninger

Riggen «Polar Pioneer» lå i ukesvis inne på havna i Tromsø for vedlikehold for et par år siden. Det skapte store økonomiske ringvirkninger lokalt, selv om storparten av verkstedarbeiderne ble fløyet inn fra sør-Norge og Danmark. Men det første til stor pågang etter hotellplasser i Tromsø.

Nå jobbes det aktivt med å få flere rigger til Tromsø.

På Tønsnes bygger Tromsø Havn det ut ei stor havn til flere hundre millioner kroner, som også satser på å ta i mot oljerigger.

Skjervøy og Kirkenes

Både på Skjervøy og i Kirkenes har slike planer vært drøftet.

Konkurransen mellom de ulike stedene blir hard, men trolig vil ikke alle lykkes.

– Det høres ut som det kanskje er litt mange steder i Nord-Norge som prøver å posisjonere seg, sa nestleder Frode Alfheim i LO-forbundet Industri og Energi til NRK Nordnytt i vår.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark