Hopp til innhold

Historien om lottene:– Ga meg gåsehud og tårer i øynene

De ble igjen for å lage mat og vaske klær da resten av Sørøya evakuerte under 2. verdenskrig. Men kvinnene på Sørøya endte opp som krigere og kjempet mot de tyske okkupantene.

Tre lotter fra Sørøya

Rein Film ønsker å lage en tv-serie der historien om lottene på Sørøya har hovedrollen. At det også var kvinner i kamp under 2. verdenskrig er en ukjent historie.

Foto: Norges Hjemmefrontmuseum

I februar 1945 forlot flere hundre mennesker Sørøya i Finnmark. De ble reddet av en britisk flåtestyrke, men ikke alle forlot hjemstedet og reiste til trygghet i Skottland. En rekke kvinner ble igjen, såkalte lotter. 91 år gamle Petra Olsen er den siste gjenlevende av de ti lottene fra Sørøya. Hun kom til Sørøya den dagen kampene tok til, bare 19 år gammel.

– Det er viktig at folk får se hvordan vi klarte oss på den tiden. Det var ikke så enkelt. Vi hadde gamle ski, dårlige klær og lite mat. Det kan være fint å få fram.

Petra Olsen, en av de som deltok som lotter under krigen

Petra Olsen var bare nitten år da hun ble igjen på Sørøya for å kjempe mot tyskerne.

Foto: Allan Klo

Vil fortelle historien om kvinner i kamp

Skuespiller og regissør Maria Bock og produsentene Ken Arne Brox og Mathis Ståle Mathisen ønsker nå å fortelle historien i en tv-serie. Denne uken besøkt de Sørøya for å lære mer om hva som egentlig skjedde.

– Etter disse dagene i Finnmark har vi forstått at dette er en historie som må fortelles. Vi har også forstått at dette ikke har vært snakket så mye om tidligere, sier Bock.

Vil lage TV-serie om krigshandlingene på Sørøya

Fortsatt mangler finansiering og distributør til tv-serien. Regissør Maria Bock sier de ønsker en finansiering som gjør at de kan lage den serien som historien fortjener. Med seg på laget har hun produsentene Mathis Ståle Mathisen og Ken Arne Brox

Foto: Maria Bock

I september 2016 spurte NRK hvilke filmer fra nord som burde bli filmatisert. Et av forslagene var da lottene fra Sørøya. Rein film tok oppfordringen på alvor og har nå satt i gang. Produsent Ken Arne Brox sier de siste dagene med research har vært sterk.

– Å høre historiene fra Sørøya fra en som har opplevd det er utrolig, rett og slett. Det var gåsehud og tårer i øyekroken, sier Brox.

2. verdenskrig og evakueringen av Finnmark er godt dokumentert og fortalt. Likevel er historien om kvinnene i kamp ukjent.

– De var 60–70 stykker i motstandsbevegelsen sammen med disse jentene. Den yngste var 13 og ingen var eldre enn 25. Det var ungdommer som vervet seg og som måtte kjempe mot erfarne tyske soldater, og som faktisk klarte å hindre ilandføring av styrker. Den innsatsen og det motet de viste er en dramatisk historie. Historien er et tv-drama i seg selv.

Evakuering av Sørøya

Foto fra evakueringen av Sørøya. Flere hundre mennesker ble med den britiske styrken over til Skottland. Petra Olsen sier hun ikke likte tanken på at de britiske styrkene skulle inn til land for å krige med tyskerne.

Foto: NTBs krigsarkiv

Krevende situasjon på Sørøya

Historien som filmskaperne nå vil fortelle er unik ifølge Nina Planting Mølmann som er
avdelingsleder og konservator ved Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms.

– Det var en spesiell situasjon. Tyskerne var lenge på Sørøya, de var nært og de var mange. Andre steder i Finnmark kunne folk reise utenfor sitt eget samfunn. På Sørøya kunne de aldri slappe av fordi tyskerne var der hele tiden.

Selv om det var lotter over hele landet var det annerledes for dem som hadde valgt å bli igjen på Sørøya. Her var det kamper og tyskerne brente ned bygninger.

Nina Planting Mølmann

Nina Planting Mølmann ved Gjenreisningsmuseet sier hovedoppgaven til lottene var matlaging. Men hun har hørt historier om kvinner som fikk våpentrening og som deltok i kamp.

Foto: Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms / NRK

– De måtte ta ting på sparket og hadde det mer krevende. Lottene på Sørøya ble nok også oppfattet som en moralsk støtte som ga både samhold og innsats for resten av de norske soldatene. De har fått berømmelse for sin innsats, sier Mølmann