Hopp til innhold

Tok med kone og fem barn til Syria for å slutte seg til Den islamske stat

Fembarnsfaren fra Troms som tok med kone og fem barn til Syria mot deres vilje, hadde planer om å slutte seg til terrororganisasjonen Den islamske stat.

IS-krigere masjerer i Syria

Terroristgruppen som kaller seg Den islamske stat har tatt kontroll over områder i både Syria og Irak.

Foto: Uncredited / Ap

Norske myndigheter har gode spor som tyder på dette får avisen Dagbladet bekreftet. Mannens planer om å slutte seg til terrororganisasjonen blir etterforsket av Politiets sikkerhetstjeneste, men mannen er så langt ikke siktet etter terrorloven.

Lørdag landet den 35 år gamle fembarnsfaren av syrisk opprinnelse på Gardermoen med sin kone og fem barn. Da hadde politi og norske myndigheter i nærmere en måned jobbet med å få kona og barna hjem fra Syria.

Det var den 33 år gamle kvinnen som selv meldte fra om at hun og barna var blitt ført til Syria mot deres vilje, under en ferietur i Tyrkia.

Mener mannen angret

Familien til kvinnen meldte fra om bortføringen til norske myndigheter, men saken ble først offentlig kjent etter at familien var trygt hjemme i Norge.

– Mannen som har bortført familien sin, har tydeligvis angret i en eller annen form, og familien har tatt seg hjem til Norge ved egen hjelp. Akkurat detaljene er det politiet som må avklare, sa privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde til NRK mandag.

Han har bistått familien til kvinnen i løpet av ukene norske myndigheter jobbet med å få henne trygt hjem.

Mannen ble pågrepet av norsk politi kort tid etter at han kom til Norge. Han fremstilles for varetektsfengsling i Romerike politidistrikt i dag, men det er verken for de mulige terrorplanene eller

Fengsles for narkosak

Mannen er nemlig også dømt for en narkotikasak, og ventet på soning for denne. Det er på dette grunnlaget han fremstilles for varetektsfengsling.

35-åringen ble avhørt av politiet i går, mens kona ennå ikke har blitt avhørt.

Regionlensmann Arnold Nilsen ved Lenvik lensmannskontor har jobbet med saken siden den ble kjent. Han forteller at mannen fremdeles er siktet for frihetsberøvelse.

– Selv om dette ikke lenger er en bortførelsessak rent fysisk i og med at familien er tilbake i Norge, vil vi etterforske videre for å se om det er grunnlag for å straffeforfølge ektemannen på dette punktet, sier Nilsen til NRK.