Hopp til innhold

Bistandsadvokaten: – Mor og barn har vært i livsfare

En norsk kvinne med fem barn kom seg lørdag hjem til Norge etter at hun har vært holdt i Syria i en måned. Ektemannen er pågrepet av politiet. Bistandsadvokaten sier dette handler om bortføring og en alvorlig gisselsituasjon.

Syria-Tyrkia

Fembarnsfamilien fra Nord-Norge kom seg selv over grensa fra Syria til Tyrkia, og landet på Gardermoen lørdag.

Foto: NRK Kart

– Vi er selvfølgelig kjempeglad og lettet nå. Det har vært en tøff måned for oss alle sammen, sier moren til den norske fembarnsmoren til NRK søndag.

Mer ønsker hun ikke å si om rømningen fra Syria foreløpig, og henviser videre til familiens bistandsadvokat Vidar Helgheim.

– Dette handler om bortføring og en alvorlig gisselsituasjon, der mor og barn har vært i livsfare. Det er bare tilfeldig at den løste seg så bra, sier han.

Han ønsker ikke å gå i detaljer omkring bortføringen og hvordan familien kom seg tilbake til Norge. Han mener også det er viktig at identiteten til kvinnen og barna fortsatt holdes skjult.

– Moren er lettet, men fortsatt engstelig. Hun har vært lenge i en traumatisk situasjon, og trenger tid.

Trodde de skulle på ferie

Det var i første halvdel av august at mannen av syrisk opprinnelse tok med seg kone og barn på det de trodde var en ferie til Tyrkia. I stedet ble de bortført til Syria.

– Vi har mottatt en anmeldelse om at en norsk statsborger som er bosatt i Nord-Norge er savnet i utlandet, sa en politijurist til NRK kort tid etter at bortførelsen ble kjent.

Norske myndigheter ble for en tid siden kontaktet av moren i familien, som er hjemmehørende i Nord-Norge og ønsket å komme seg ut av det krigsherjede landet. Hun har opplyst at familien var på ferie.

Konverterte til Islam

– Mannen hadde alltid hatt sterke religiøse holdninger, men han har blitt mer ekstrem den siste tiden. Han krevde blant annet at kona skulle gå tildekket også når de var i Norge, sier kvinnens mor til NRK.

Kvinnen skal ha konvertert til Islam for noen år siden. Det er ikke kjent om mannen hadde tenkt å slutte seg til islamittiske grupper som driver krigføring i Syria.

Ifølge politiet var jobben med å få kvinnen og barna ut av Syria svært utfordrende.

Norsk politi og Utenriksdepartementet (UD) har jobbet med saken, men kunne ikke sende mannskaper til Syria. Familien med fem mindreårige barn krysset selv grensen mellom Syria og Tyrkia og reiste derfra videre til Norge.

NRK har av hensyn til kvinnen og barnas sikkerhet valgt å ikke omtale saken før familien igjen var i sikkerhet i Norge.

Ektemannen pågrepet i Norge

Lørdag landet familien på Gardermoen.

Politiet startet arbeidet med saken etter at kvinnens familie meldte dem savnet. Ektemannen ble da siktet for frihetsberøvelse.

Lensmann i politidistriktet som jobber med saken, forteller til NRK at ektemannen også var med på reisen til Norge. Han ble pågrepet da de kom til landet.

– Kvinnen og barna blir tatt hånd om av helsepersonell. Vi er ikke kjent med at de skal være fysisk skadd, men de har oppholdt seg i et krigsherjet land og vært utsatt for store belastninger, sier lensmannen.

Veslemøy Lothe Salvesen hos Utenriksdepartementet bekrefter på e-post til NRK at de er kjent med saken, men at politiet er de som skal uttale seg.

De savnede ble etterlyst av Kripos på vegne av politidistriktet.

Fysisk og psykisk i dårlig forfatning

Advokat Vidar Helgheim ble oppnevnt som bistandsadvokat for moren og de fem barna, da anmeldelsen mot den syriske mannen kom inn i begynnelsen av august.

Kvinnen og hennes barn får nå oppfølging av helsevesenet. Barnas mormor er også kommet til stedet der de får hjelp.

– Det er godt for dem å få være sammen. Mor og barn var i fysisk og psykisk dårlig forfatning da de kom til Norge lørdag. Det er uvisst hvordan barna kommer til å takle de hendelsene de har vært utsatt for., sier Helgheim.

De minste barna bar også preg av å ha fått i seg for lite mat, og det yngste barnet trenger ekstra mye oppfølging. Men det går allerede mye bedre enn lørdag, sier Helgheim.