Hopp til innhold

Uavklart om syriafarer fra Nord-Norge blir framstilt for varetekt

Politiet har ikke avgjort om den 35 år gamle mannen som er siktet for frihetsberøvelse etter at han og familien kom hjem fra Syria i helgen, skal framstilles for varetekt.

Syria-Tyrkia
Foto: NRK Kart

– Det er ikke tatt stilling til om han skal framstilles for varetektsfengsling, og heller ikke til hvor dette skal skje, sier lensmannen i det aktuelle politidistriktet til NTB.

Ifølge ham vil en beslutning bli tatt i løpet av dagen mandag. Siktelsen mot mannen er uendret.

Siktelsen for frihetsberøvelse ble tatt ut for rundt tre uker siden, mens mannen var i Syria sammen med sin kone og deres fem barn i alderen ett til åtte år.

Kom hjem lørdag

Familien landet på Gardermoen lørdag. De hadde da vært i krigsherjede Syria i en måned. Mora skal ha trodd at de skulle på ferietur til Tyrkia, men mot sin og barnas vilje ble de ført over grensa til Syria.

Der skal mannen ha holdt dem under væpnet vakthold mens han selv skal ha deltatt i borgerkrigen i landet.

Familiens bistandsadvokat Vidar Helgheim forteller at mor og barn har vært i livsfare under oppholdet i Syria.

– Moren er lettet, men fortsatt engstelig. Hun har vært lenge i en traumatisk situasjon, og trenger tid, sa han til NRK søndag.

Skulle slutte seg til islamistgruppe

Mannen er norsk statsborger av syrisk opprinnelse.

Han beskrives som islamist av familiens bistandsadvokat. Ifølge Dagbladet er det usikkert om han hadde til hensikt å slutte seg til en av islamistgruppene i Syria, Den islamske staten (IS) eller al-Nusra.

Ifølge TV 2 er mannen tidligere i år dømt til to års fengsel i en narkotikasak. Reisen skal ha skjedd mens han ventet på soning.