Hopp til innhold

Privatetterforsker: – Angret på at han reiste med familien til Syria

35-åring reiste selv hjem til Norge med familien han bortførte.

Syria-Tyrkia

Kvinnen og barna ble ført mot sin vilje, fra Tyrkia og over grensen til Syria.

Foto: NRK Kart

– Mannen som har bortført familien sin, har tydeligvis angret i en eller annen form, og familien har tatt seg hjem til Norge ved egen hjelp. Akkurat detaljene er det politiet som må avklare, sier privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde.

Kort tid etter at en kvinne fra Nord-Norge og de fem barna hennes under åtte år ble bortført i Syria, ble han kontaktet av de pårørende i Norge og bedt om å bistå familien.

Det var kvinnens ektemann, en 35 år gammel norsk statsborger av syrisk opprinnelse, som hadde bortført kone og barn mens de var på en ferietur i Tyrkia.

De ble kjørt over grensen til Tyrkia, og kvinnen og barna ble holdt i et hus, mens mannen skal ha deltatt på en islamistisk treningsleir.

Ble pågrepet i Norge

Lørdag kveld landet hele familien på Gardermoen. Kort tid etter ble mannen pågrepet, siktet for frihetsberøvelse.

Skjoldes rolle var å være en taktisk rådgiver både for de pårørende og for kvinnen som var bortført i Syria. Han ga råd til hvilke instanser familien burde kontakte, og fungerte som en pådriver for myndighetene.

Skjolde har selv bakgrunn som politimann.

– Å bli bedt om å hjelpe til i en slik sak er et veldig spesielt spørsmål å få. Man får jo hjelp av det offentlige, men dette var en familie i en tragisk situasjon, som helt tydelig hadde behov for en annen form for støtte, sier Skjolde.

Unik sak

Han sier at denne saken så vidt han vet er unik i norsk sammenheng, fordi det handler om bortføring av både kone og flere mindreårige barn, til et land der ektemannen har som hensikt å kjempe for den saken han tror på.

– Det er ingen tvil om at dette er en bortføringssak. Mot egen viten og vilje, ble de tvunget inn et fremmed land, sier Skjolde.

I tillegg til å rådføre familien i Norge, har han også kommunisert med den bortførte kvinnen for å sørge for at hun har det best mulig, og diskutere hvordan hun kunne komme seg hjem.

Arnold Nilsen, lensmann i Lenvik

Arnold Nilsen, regionlansmann Lenvik lensmannskontor.

Foto: Arild Moe

Det var også utfordringer med å finne ut hvor i Syria familien ble holdt. Selv har Skjolde ikke reist til Syria, men jobbet fra Norge.

Han var med på Gardermoen da familien ble gjenforent med slekt i Norge.

– Det var rørende, sterkt og ikke minst gledelig å se. Det var et flott øyeblikk å være med på, sier Skjolde.

Blir fremstilt for varetekt

Den 35 år gamle ektemannen ble siktet for frihetsberøvelse allerede kort tid etter at politiet ble varslet om bortføringen, i første halvdel av august.

– Han vil bli framstilt for varetektsfengsling i Romerrike politidistrikt, mest sannsynlig i morgen, sier regionlensmann Arnold Nilsen ved Lenvik lensmannskontor.

De har jobbet med saken siden familien ble meldt savnet.

Nilsen kjenner ikke til hva som var mannens begrunnelse til å ta familien med hjem etter en måned i Syria.

Etterforskes videre

– Selv om dette ikke lenger er en bortførelsessak rent fysisk i og med at familien er tilbake i Norge, vil vi etterforske videre for å se om det er grunnlag for å straffeforfølge ektemannen på dette punktet, sier Nilsen til NRK.

Han forteller at 35-åringen blir avhørt mandag, og at det også skal gjøres avhør av andre involverte, ikke minst kvinnen som skal ha blitt bortført.

– Når vi også får hennes versjon, kan vi trekke en konklusjon om hva som har skjedd, sier Nilsen.

Fengsles for narkotikasak

Ifølge TV 2 er mannen tidligere i år dømt til to års fengsel i en narkotikasak. Reisen til Tyrkia skal ha skjedd mens han ventet på å komme inn til soning av dommen.

Troms politidistrikt har siktet mannen for frihetsberøvelse, men han vil bli framstilt for varetekt på bakgrunn av narkotikasaken, opplyser politiadvokat Jan-Fredrik Senum i Romerike politidistrikt til NTB.

Mannen sitter nå i politiarresten i Oslo.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark