Hopp til innhold

Byhvalen Oskar lever farlig i Harstad

En ung grindhval mista sannsynligvis kontakt med flokken sin, og dermed har den blitt værende i Harstadbotn i rundt en måned. Hvis den ikke finner veien ut til havet igjen snart, vil den trolig stryke med, sier hvalforsker.

Grindhvalen Oskar titter så vidt opp fra vannet.

I flere uker har havnebassenget i Harstad vært Oskars tilholdssted. Men nå bør den komme seg ut til havet snart.

Foto: Bente Larsen

Audun Rikardsen er hvalforsker ved UiT - Norges arktiske universitet.

Nå har han svømt i lag med hvalen i havnebassenget i Harstad, for å finne mest mulig ut om den.

Audun Rikardsen

Hvalforsker Audun Rikardsen tror grindhvalen i Harstad har kommet bort fra flokken sin og derfor ikke vet helt hva den skal gjøre.

Foto: Fredrik Broms

Han syns det er vanskelig å si hvorfor den har parkert seg selv i indre del av havna. Men det ryktes at det har vært en flokk med grindhval i området for en måned siden.

– Da gruppa forsvant, var denne igjen. Sannsynligvis har den kommet bort fra de andre, og nå vet den ikke hva den skal gjøre.

Det er en liten grindhval, cirka 3,5 meter lang, som nå svømmer rundt på et lite område i havnebassenget. Hver dag kommer det Harstad-væringer for å se på den sjeldne skapningen.

Grindhvalen Oskar strekker seg opp av vannet, halve kroppen er over vannoverflaten.

Grindhvalen Oskar er ikke så stor.

Foto: Bente Larsen

Følger med

I snart en måned har Rita Karin Mathiassen holdt øye med hvalen fra stuen sin. Hver morgen går hun til vinduet for å se om hvalen fortsatt er der, og han er det siste hun sjekker før hun legger seg.

– Jeg er veldig glad i dyr, og når den først har kommet hit, vil jeg at den skal ha det bra. Og det ser det ut som at den har. Den leker seg og er veldig aktiv, spesielt om kveldene. Da ligger han ofte på ryggen, forteller hun.

Nærbilde av Oskar som svømmer med halefinnen over vannet.

Ifølge Mathiassen leker grindhvalen seg i havnebassenget.

Foto: Bente Larsen

Samtidig er hun bekymret for at den unge grindhvalen skal gå seg fast når det er stor fjære.

– Da har jeg en plan om å kontakte brannvesenet, sier hun.

Joanna Porba har døpt hvalen for Oskar. Med padlebrettet sitt har hun vært i nærkontakt med den flere ganger. Hun har til og med fått klappet den.

– Det er en spennende opplevelse med litt ekstra adrenalin, sier hun.

Byhval

Joanne Porba har døpt byhvalen i Harstad for Oskar. Men hvilket kjønn den har, er foreløpig uvisst.

Foto: Børge Hoseth / NRK

Hun sier Harstad-væringene er glad for at hvalen har kommet på besøk.

– Men det store spørsmålet er hvorfor han er her. Om han vil være her, er det greit, men om han er syk, er det verre.

– Ser ikke veldig lyst ut

Ifølge Rikardsen er hvalen fortsatt i greit hold, men den begynner å bli slunken rundt magen. Hvorfor den ikke svømmer ut i havet, har han ikke noe svar på. Hvalen holder seg på et veldig lite område.

– Grindhvalen er et sosialt dyr som er veldig avhengig av familien sin. Den er et stort dyr som trenger mye mat. Jeg vil tro at dersom den ikke kommer seg ut snart, så ser det ikke veldig lyst ut for den.

Byhval

Grindhvalen bør komme seg ut til havet snart.

Foto: Børge Hoseth / NRK

Ifølge Rikardsen var det en del grumsete vann da han svømte ut til hvalen. Så det var vanskelig å få tatt bilder av den.

– Den bør nok skremmes ut på et vis om den skal overleve.

Helgeland i Nordland er det også en grindhval som kom inn med en flokk, og ble værende. Den har vært der i 12–13 år, men den er i en åpen fjord med rik tilgang til mat, og med mulighet til å forlate.

– Dette er nok et litt annet tilfelle. Denne grindhvalen er inne i en båthavn, der det også er fare for påkjørsel. Det er mer kritisk at han finner mat.