Cecilia i ekstase etter hvaleventyr: – Den største dyreopplevelsen jeg har hatt

Et forbløffet par fikk seg en opplevelse for livet da det som kan være opp mot 100 dyr svømte tett opp mot båten deres.

En flokk med Grindhval viste seg fram for Cecilia Adriana Johnsen og mannen hennes utenfor Kjerringøy i Bodø kommune.

En flokk med Grindhval viste seg fram for Cecilia Adriana Johnsen og mannen hennes utenfor Kjerringøy i Bodø kommune.

– Den er rett under! Rett under!

Cecilia Adriana Johnsen hyler ut i ekstase mens de elegante skapningene danser under båten deres, søndag.

– Åååhåhåh! Fy faen! Oh my goodness! Kom til mamma, kom til mamma, kom til mamma, roper Johnsen mens hun hviner av glede.

En stor flokk med Grindhval har kommet til området rundt Kjerringøy i Bodø kommune. Johnsen og mannen hennes hadde hørt rykter om flokken, og tok båten sin ut til området.

De ble ikke skuffet, for å si det mildt.

– Vi har hytte på Kjerringøy og er veldig glad i dyr, men vi har kun sett hval én gang før. Jeg vil tippe at det var 100 dyr i fjorden, og det var helt utrolig flott å oppleve noe sånt.

Lekte med båten

Grindhval er ifølge Norsk Polarinstitutt en stor delfinart som finnes i kalde farvann både på den nordlige og sørlige halvkule.

Johnsen sier at de ikke ønsket å være påtrengende, og passet på å ikke forstyrre hvalen unødig, men at de selv gikk svært nær båten deres.

Cecilia Adriana Johnsen

Cecilia Adriana Johnsen fikk en opplevelse for livet, søndag.

Foto: Privat

– Jeg er ekstremt glad i dyr, og syns at nærkontakt med dem er spennende og berikende. Vi vil jo ikke være påtrengende eller skremme dem, men dette her var bare helt fantastisk. De var så stor, fascinerende og elegant der de svømte.

Johnsen sier at de var smidig nok til å navigere seg rundt båten, og svømte til tider på rygg ved siden av.

– De var på det nærmeste 2–3 meter unna båten, i kanskje 20 minutter. Det var en mektig opplevelse med et stort dyr som man skal ha respekt for. Det var en topp i pinsehelgen, men også den største dyreopplevelsen jeg har hatt, og jeg har svømt med delfiner!

– Rir på båtbølger

Havforsker Arne Bjørge ved Havforskningsinstituttet har sett videoen, og sier at grindhvalen er kjent for å svømme i store flokker.

– Den går inn til norskekysten på denne tiden og gjerne der det er godt med mat. Eksempelvis hvis det er mye akkar, altså blekksprut. Det er favoritten, og det er det mye av her nå.

Grindhvalen er ikke veldig sky, men akkurat denne oppførselen er ikke helt vanlig, sier forskeren.

Havforsker Arne Bjørge

Havforsker ved Havforskningsinstituttet, Arne Bjørge.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Men det er ikke så veldig sjelden heller. Flere av disse små tannhvalene, og særlig springerne, liker å komme inntil båter for å ri og surfe på baubølgen til større båter enn den på videoen.

Flokken til disse hvalene består av hunner med sine avkom, og noen få hannhvaler. Men ikke «pappa-hvalen» til avkommet.

– Det er noen hanner med i flokken, men ikke de som er fedre til ungene i flokken. Når flokker med grindhval møtes, så utveksler de hanner. Dette er sannsynligvis en evolusjonsmessig mekanisme for å unngå innavl, sier Bjørge.