Se hvordan hvalen koser med båten

På privat hvalsafari dukket den kosesyke grindhvalen opp og begynte å kjæle med kjølen.

Grindhvalen leter trolig etter en ny familie, og sjekker ut om båten kan være en slik.

– Det var en ordentlig fin opplevelse å komme så nær hvalen, sier Vidar Julian Grovassbakk. I sommer tok Vidar Julians far med seg storfamilien på hvalsafari i Melfjorden i Nordland, der han har hytte. Midt i fjorden ved et fiskeoppdrett har det i flere år holdt til en «tam» grindhval.

Denne dagen skulle den vise seg å være ekstra nærgående.

– Den kommer når du ruser på motoren. Da kommer den for å hilse på. Det gjorde den også da vi var der. Den rugga litt i båten, men var ikke aggressiv på noen måte, forteller Grovassbakk, som anslår at det ikke tok mer enn fire-fem minutter før hvalen kom opp og viste seg.

Vidar Julian Grovassbakk

Vidar Julian Grovassbakk

Foto: PRIVAT

– Men vi så jo ikke hva som foregikk da den lå midt under båten. Det så vi først da vi så på filmen. Hvalen lå altså under og gnukka seg mot båten, beskriver Grovassbakk.

– Dette viser bare at man ikke nødvendigvis må gå langt og klatre høyt for å få en skikkelig naturopplevelse. Det går an å møte ordentlig natur på fjorden rett utenfor, sier fotografen, som sendte videoen til NRK Natur, og dermed er med i konkurransen om en tur til Svalbard for to personer.

Her sender du seervideo til NRK Natur!

Leter etter ny familie

Grindhval lever normalt i store flokker på inntil et par hundre dyr. Langs norskekysten kan man få øye på noen titalls om gangen.

Hvalforsker Nils Øien ved Havforskningsinstituttet i Bergen, forklarer singel-hvalen i Melfjorden med at det er vanlig at unge kjønnsmodne hanner blir utstøtt av familien sin. Trolig for å hindre innavl.

LES OGSÅ: Her hopper Kim Patrick i havet med grindhvalen

LES OGSÅ: En ganske annerledes postrute

– Da prøver den å finne seg en ny gruppe, og det er antakelig det denne hvalen gjør. Den er på leting etter noen å sosialisere seg med, og da finner den i dette tilfellet selskap i besøkende båter, sier Øien.

– Spørs om den ikke stikker snart

Forskeren forklarer også at slike enslige hvaler også kan ha blitt ensomme på grunn av sykdom. Hvalen i Melfjorden ser derimot frisk ut.

(Saken fortsetter under bildet.)

Hvalsafari i Melfjorden

– Hvalen lå altså under og gnukka seg mot båten, forteller Vidar Julian Grovassbakk, som filmet grindhvalen i Melfjorden.

Foto: Vidar Julian Grovassbakk

– Denne hvalen ser slett ikke syk ut, og derfor konkluderer jeg med at det er en ensom modnende hann-hval som er utstøtt, sier forskeren.

Lokalbefolkningen i området mener den samme hvalen har holdt til i samme område i flere år. Noen hevder så lenge som syv år.

– Hvis det er tilfellet så vil jeg nok si at den har funnet beiteforholdene så uovertrufne på stedet at det så langt har trumfet behovet for ny familie. Men så kosesyk som den virker nå, er det et spørsmål om det ikke er like før det rakner, tror Øien.