Derfor vil ikke AUF-ungdommene kommentere rettssaken

AUF, som ble hardest rammet av terroren 22. juli, ønsker ikke å kommentere rettssaken som starter tirsdag. Det gjør rett og slett for vondt.

AUF-leder Mani Hussaini på valgvaken 2015

Leder for Arbeiderpartiets ungdomsparti, AUF, Mani Hussaini.

Foto: David Vojislav Kreklking / NRK

– Det er mange som fortsatt sliter med usynlige sår, det gjør at denne saken vekker følelser for en god del, og det håper jeg alle kan respektere, sier leder i Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF), Mani Hussaini til NRK.

69 ungdommer ble drept av Anders Behring Breivik på Utøya 22. juli 2011.

Tirsdag startet rettssaken Breivik har anlagt mot den norske stat. Breivik mener soningsforholdene i fengselet bryter med menneskerettighetene.

I AUF, som ungdommene på Utøya tilhørte, vil ingen kommentere rettssaken. Flere NRK har kontaktet sier at AUF ikke på noen måte vil bidra med oppmerksomhet rundt Breivik og rettssaken.

– Vi er tilhengere av rettsstaten og respekterer at rettssaken kommer opp, men AUF er ikke en part i denne saken. For oss er det nå viktig at rettssaken ikke blir en talerstol for terroristen, sier Hussaini.

14. mars starter Anders Behrings Breiviks sivile rettssak mot Staten. Terroristen mener soningsforholdene bryter med menneskerettighetene.

Forstå Breivik-rettssaken på 90 sekunder.

– Må behandle alle med samme mal

Roald Linaker mistet sønnen, 23 år gamle Gunnar Linaker fra Bardu i Troms, under terroren.

Roald Linaker

Roald Linaker mistet sønnen 22. juli 2011.

Foto: NRK

Han mener det er riktig å gjennomføre rettssaken.

– Vi må behandle alle etter samme mal, sier Linaker, som ikke legger skjul på at det like vel er tungt når oppmerksomheten igjen rettes mot massedrapsmannen.

– Man berøres mye av dette, det ripper opp i en hendelse som preger livene våre ganske tungt, sier Roald Linaker.

Han har forståelse for AUFs valg om ikke å kommentere saken.

– Jeg forstår alle som var sterkt berørt av hendelsen for snart fem år siden; man ønsker minst mulig oppmerksomhet og pressedekning av dette. Både fordi man ikke ønsker å få ting rippa opp i, men også for ikke å gi gjerningsmannen større rom enn nødvendig. Men vi klarer ikke å styre det, sier Linaker.

Slik følger du Breivik-rettssaken i Skien fengsel hos NRK