Brytetalent gir seg i protest

I mars vant Maja Erlandsen fra Tana EM- gull i bryting. Nå slutter hun som bryter, og sier bryteforbundet ikke tar henne seriøst.

Maja Erlandsen

EM-vinner Maja Erlandsen (22), gir opp idrettskarrieren etter problemer med Norges Bryteforbund.

Foto: Vidar Jørgensen/ Norges Bryteforbund / Scanpix

22 år gamle Erlandsen legger opp som bryter, og vil satse på utdanning innenfor forsvaret.

En av årsakene til at hun gir seg, er at hun ikke syns hun blir tatt seriøst av Norges Bryteforbund, som ifølge henne prioriterer mannlige brytere.

– Det snakkes mye om å satse på jentebryting, men du ser aldri at det skjer. Det er ikke mange jenter som føler seg ivaretatt eller har tillit til bryteforbundet. Jeg vil si at guttene får mer oppfølging, men hvordan de føler det, vet jeg ikke, sier Erlandsen til NRK.

Serbia European Wrestling Championships

Maja Gunvor Erlandsen (i blått), her fra bryte- EM i Serbia tidligere i år.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Stort potensial

Erlandsen tok i mars i år gullmedalje under EM i bryting i Serbia. Ifølge hennes tidligere trener Frode Gundersen, har hun mulighet til å komme seg ennå lengre innenfor sporten. Han er enig i at oppfølginga fra bryteforbundet ikke har vært optimal.

– Ja, vi som kjenner Maja godt, og vi som klubb vet jo hva som har rørt seg i forbundet tidligere. Vi vet at det ikke har vært den beste oppfølginga etter at hun debuterte på landslaget, sier Gundersen.

– Beklagelig

President i Norges Bryteforbund, Tom Holmen, synes det er synd at Erlandsen gir seg, men stiller seg uforstående til hennes uttalelser.

– Det er beklagelig at hun tar det valget. Hun er ung, og hadde sin første internasjonale medalje i år. Det at hun sier det er knyttet konflikt til bryteforbundet, kjenner vi oss ikke igjen i.

– Burde gjort mer

Holmen viser til at det i forbundets budsjett i år er satt av mer penger til kvinnelige utøvere enn til mannlige.

– Styret la en offensiv plan i 2011 der kvinnelige utøvere er prioritert. Vi har satt av flere kroner per utøver til de kvinnelige

Maja Erlandsen synes likevel at forbundet burde gjort mer.

– De har ikke ringt en eneste gang fra forbundet for å høre hva som er grunnen til at jeg slutter, eller om det er noe de kan gjøre for at jeg ikke skal slutte, sier Erlandsen.