Hopp til innhold

Maja Erlandsen slutter som bryter

Nå satser tanajenta på en karriere i Forsvaret.

Maja Erlandsen

Maja Erlandsen har en ni år lang karriere på brytematta. Nå er det slutt.

Foto: Vidar Jørgensen/ Norges Bryteforbund / Scanpix

– Det er flere grunner til at jeg nå gir meg. Det ene er at jeg rett og slett må begynne å få meg en utdannelse, fordi jeg har ikke tjent penger på brytingen. Det andre er at det har vært mye tull med forbundet, som jeg har sett meg lei på, sier Erlandsen til Finnmarken .

Maja Erlandsen (22) representerer BK Tana og etter ni år på brytematta, kaster hun inn håndkleet. Blant annet tok hun EM-gull i mars i år og i fjor høst kom hun på 7. plass i VM. Hun kom også på 3. plass i OL-kvalifiseringen.

Sendt alene til VM uten trener

Maja Erlandsen har ikke fått den behandlingen fra forbundet som hun mener seg fortjent til. Blant annet har hun blitt sendt alene til VM, uten trener.

– Det begynte å bli såpass mye at det gikk ut over livskvaliteten min. Jeg var sur hele tida, og da var det ikke verdt å satse når jeg hadde et godt alternativ i Forsvaret, opplyser Erlandsen til Finnmarken.

Til Skjold på mandag

Det var i februar at Erlandsen bestemte seg for å legge brytingen på hylla. Hun sendte en søknad til Forsvaret, og tidligere i sommer var hun i tre uker på opptak og seleksjon på Kjevik.

Erlandsen var mer enn god nok for Forsvaret, og mandag reiser hun til Skjold for å inngå i ingeniørbataljonen der.

Bryting

Maja Gunvor Erlandsen (i blått), her fra bryte-EM i Serbia tidligere i år.

Foto: Darko Vojinovic/Ap

– Jeg har hatt lyst til å være i Forsvaret siden jeg var 18, men har ikke kunnet gjøre det på grunn av brytingen. Jeg er veldig spent på hvordan det blir der og jeg gleder meg masse, forteller Erlandsen til Finnmarken.

Misfornøyd

Ole Thommy Boine i BK Tana er ikke fornøyd med situasjonen innen bryting.

– Kvinner er ikke prioritert i miljøet i Norges Bryterforbund. Det er som å jobbe motstrøms hele tiden, sier han til NRK Sápmi.

– Jeg har fordel at jeg har mine egne jenter som gir meg ekstra glede til å drive med bryting. Dette gir meg har mulighet så jeg kan følge opp å se hvilke framgang de har. Jeg prøver å følge de opp så mye jeg kan, sier han.
– Hva gjør det med jentene at miljøet ikke er helt optimalt?
– De kan ikke dra på tur i de store samlingene og konkurranser - kun de to beste har mulighet til å delta på slike samlinger og det gjør at miljøet blir mindre. Det ender opp med at de slutter med bryting, sier Ole Thommy Boine.

Uforstående

President i Norges Bryteforbund, Tom Holmen, sier til NRK Nordnytt at det er synd at Erlandsen gir seg, men stiller seg uforstående til hennes uttalelser.

– Det er beklagelig at hun tar det valget. Hun er ung, og hadde sin første internasjonale medalje i år. Det at hun sier det er knyttet konflikt til bryteforbundet, kjenner vi oss ikke igjen i.

Holmen viser til at det i forbundets budsjett i år er satt av mer penger til kvinnelige utøvere enn til mannlige.

– Styret la en offensiv plan i 2011 der kvinnelige utøvere er prioritert. Vi har satt av flere kroner per utøver til de kvinnelige bryterne.

Korte nyheter

  • Dieđihit eambbogo 30 goddon Israelea falleheamis Syriijas

    Siviila olbmot ja soalddáhat galget leat goddon israelalaš áibmofalleheamis Syriijas, syriijalaš eiseválddiid dieđuid mielde.

    Eanetgo 30 olbmo galget dieđuid mielde goddon.

    Dieđuid mielde galgá Israel fallehan Aleppo gávpoga mannan ija diibmu 01.45 báikkálaš áigge.

  • – Alimus Hálddahusriekti bággeha ii-sápmelaččaid Sámediggái 

    Sámiráđi ságadoalli Áslat Holmberg oaivvilda, ahte Suoma Alimus Hálddahusriekti (AHR) badjelgeahččá sámi álbmoga.

    – AHR lea ođasmahttán mearrádusaid, mat leat gávnnahuvvon rihkkut sápmelaččaid vuoigatvuođa friddja politihkalaš ortniiduvvamii, oaivvilda Holmberg.

    AHR lea mearridan, ahte mannan čavčča sámediggeválggaid galgá lágidit ođđasit.

    Riekti lea gieđahallan badjel čuođi sámediggeválggaid válgalogahallama ja válgabohtosa guoski váidaga.

    – AHR fas bágge Sámedikki dohkkehit 72 ii-sápmelačča ižas jienastuslohkui. Ná áitá Sámedikki legitimitehta sápmelaččaid ovddastanorgánan, cuiggoda Holmberg.

    Aslak Holmberg
    Foto: Piera Heaika Muotka / Sámiráđđi
  • Ođđa sámediggeválggaid ferte lágidit maŋimustá geassit

    Sámedikki ságadoalli Pirita Näkkäläjärvi ii sáhte vel dadjat, maid ođđa válggaid lágideapmi johtilis áigetávvaliin mearkkaša, dieđiha Yle Sápmi.

    Alimus hálddahusriekti (AHR) dagai historjjálaš mearrádusa, go mearridii vuosttaš geardde, ahte Suoma sámediggeválggaid galgá lágidit ođđasit.

    Ođđa válggaid galggašii sámediggelága mielde lágidit guovtte olles mánu geažes das, go válggaid gomiheames lea mearriduvvon.

    AHR presideanta Kari Kuusiniemi dulkojumi mielde ođđa válggaid galgá lágidit geassemánu loahpa rádjai.

    Pirita Näkkäläjärvi
    Foto: Ođđasat / Yle Sápmi