Hopp til innhold

Den prisbelønte fotografen var ivrig frimerkesamler – nå får han sitt eget frimerke

Naturfotograf Audun Rikardsen var en entusiastisk frimerkesamler i sin ungdom. Nå blir et av hans blinkskudd motiv på et nytt frimerke.

Frimerke med tema Pattedyr. Foto tatt av Audun Rikardsen.

Naturfotograf Audun Rikardsen fanget spekkhoggeren i linsa mens den jaktet på et måltid sild fra fiskebåten «Fugløyfjord». Fra 17. april er det motiv for et nytt frimerke.

Foto: Audun Rikardsen / Posten

– Jeg var en ivrig frimerkesamler, var med i frimerkeklubb og hele greia. Hvis noen hadde sagt til meg da at jeg skulle få et av mine bilder på et frimerke, så tror jeg det hadde gått rundt for meg, sier Rikardsen til NRK.

Han forteller også at hans onkel i sin tid hadde Norges største frimerkesamling, og var et stort forbilde.

– Så dette er en stor ære. Jeg kunne aldri ha drømt om å få et av mine bilder på et frimerke. Det er fantastisk å representere landet på denne måten, sier den prisbelønte fotografen.

Kunne snakket lenge om hvordan bildet ble til

Bildet som pryder frimerket er et motiv Audun Rikardsen jobbet lenge med. Da NRK snakker med han, er han ute med båt på nesten samme plass som da bildet ble tatt i 2015.

Fra en litt dårlig mobillinje forteller Rikardsen at bildet ble til da NRK laget dokumentarfilmen «Et eventyr sett fra linsa». Programmet fulgte den verdenskjente naturfotografen og hvalforskeren på sin jakt etter det mest spektakulære og unike bildet.

– Det var en idé jeg hadde hatt lenge. Jeg hadde studert spekkhoggere, og hadde lyst å dokumentere sammenhengen mellom spekkhogger og fiskebåt. Den ene under og den andre over vann.

Audun Rikardsen

Den prisbelønte fotografen fra Tromsø, Audun Rikardsen, går lengre enn de fleste for å få fanget spektakulære motiver med linsa.

Foto: Odd Arne Olderbakk / NRK

Men det var ikke en enkel jobb å få det realisert. Det krevde mye forberedelser, rett utstyr – og ikke minst god timing.

– Jeg kunne holdt en to timers forelesning om hvordan jeg fikk det til. Det var mange utfordringer, men resultatet ble til slutt veldig bra.

Nå er han svært stolt over å kan vise fram motivet fra Nord-Norge via frimerket.

– Det som er ekstra gøy er at akkurat frimerker med bilder av dyr var min store favoritt da jeg samlet.

– Ekstra spektakulært

Frimerket med Rikardsens motiv er en del av en serie som gis ut av nordiske postselskaper, i tillegg til Grønland, Færøyene og Åland. Årets tema er pattedyr, forteller frimerkedirektør Halvor Fasting i Posten.

Hvert land bestemmer selv hvilket motiv de vil ha på frimerket.

– Da vi startet letinga etter vårt motiv, hadde vi Audun Rikardsens flotte fotografier i bakhodet. Vi bestemte oss raskt for å gå for et av hans motiver. Da vi kom over spekkhoggeren under båten, synes vi det var et veldig morsomt bilde og valget falt på det.

Ifølge Fasting er det ikke alle bilder som egner seg på frimerkets format. Det må blant annet ikke være for mange detaljer eller for mørkt. Rikardsens bilde tilfredstilte alle kravene.

– Det er veldig artig å by på noe ekstra spektakulært som motiv. Posten gir ut mange flotte frimerker, men det er sjelden vi får så ekte og levende naturmotiver som dette.

Gledet seg til utenlandske turister

Frimerkedirektøren sier at dette var en av utgivelsene han gledet seg ekstra over, fordi motivet egner seg godt på postkort som vanligvis ville blitt sendt ut av utenlandske turister på besøk i Norge i sommer.

– Men på grunn av korona blir turistsituasjonen en litt annen. Frimerket blir likevel gitt ut som planlagt. Heldigvis er det fortsatt mange nordmenn som sender postkort, og så kommer vi nok til å ha flere igjen til neste sommer.

– Vi gleder oss til å dele det både med frimerkesamlerne og med vanlige brukere, sier Fasting.

Frimerket er designet av Camilla Kvien Jensen. Det kan brukes på brev i Europa opp til 20 gram.

Han er naturfotograf i verdensklasse. Audun Rikardsen har stadig en trang til å ta bilder som ingen før har sett maken til. Og han gjør det ikke enkelt for seg selv når han skal fange dyrene i linsa.

Han er naturfotograf i verdensklasse. Audun Rikardsen har stadig en trang til å ta bilder som ingen før har sett maken til. Og han gjør det ikke enkelt for seg selv når han skal fange dyrene i linsa.