Hopp til innhold

Bærer død rein og syr kamera inn i fisk for de beste bildene

Audun Rikardsen hylles verden over for sine naturbilder. Nå skal han dele noen av sine noe ekstreme hemmeligheter på TV.

Å sy kamera inn i fisk, eller å bære reinkadavaer opp på fjellet er ingen hindring når Audun Rikardsen skal ta gode bilder.

Å sy kamera inn i fisk, eller å bære reinkadaver opp på fjellet er ingen hindring når Audun Rikardsen skal ta gode bilder.

– Jeg strekker ofte grensene litt lenger enn mange andre, og det går gjerne på bekostning av utstyret. Det har gått med noen kamera, sier Audun Rikardsen.

Til vanlig jobber han som professor ved UiT Norges arktiske universitet innenfor arktisk og marin biologi.

– Jeg prøver også å kombinere jobb og fotografering når det er mulig. Det blir vinn-vinn, fordi feltarbeidet tar meg steder jeg ellers ikke ville dratt, samt at jeg kjenner motivene godt som biolog. Samtidig tar jeg en del bilder som jeg senere bruker til å spre mitt vitenskapelige budskap, både i media og i forelesningssalen, sier Rikardsen.

Han kjøpte sitt første digitale kamera høsten 2009, og de senere årene har oppmerksomheten tatt av rundt fotografen. I fjor vant han en av verdens største priser for naturfotografer. Han har også blitt kåret til årets nordiske naturfotograf tre ganger og vunnet flere større internasjonale konkurranser.

Underwater symphony (WPY 2015)

Dette bildet heter «Underwater symphony».

Foto: Audun Rikardsen

Deler hobbyen med hele Norge

Nå skal Rikardsen dele sin hobby, og avsløre flere av hans fotometoder, med hele Norge, i NRK-serien «Ut i naturen» på tirsdag klokken 19.45 på NRK 1.

Fotograf Harald Albrigtsen i NRK er en av dem som har jobbet tett med programmet i nesten ett år.

– Audun er en perfeksjonist, som planlegger bildene ned til minste detalj. Han spør seg om hva han trenger og hva han kan gjøre for å få det beste bildet, og lager utstyr om han må det. Han gir seg ikke før han har fått akkurat det bildet han vil ha, sier Albrigtsen.

Blant annet ble et Gopro-kamera sydd inn i en død fisk for å fotografere ørn.

harald albrigtsen

NRK-fotograf Harald Albrigtsen filmer Audun Rikardsens far Odd Rikardsen ved Altaelva.

Foto: Audun Rikardsen

Dyrker nærområdet

Det er kyst- og nærområdet rundt Tromsø og barndomskommunen Steigen som virkelig fascinerer Rikardsen, og som han tror er hovedårsaken til at bildene hans har blitt så populære.

– Vi bor i en fantastisk landsdel. Turister betaler dyrt for å komme hit for å ta bilder av naturen vår i en begrenset tidsperiode, mens vi har det rett utenfor døra og kan dermed være på rett sted til rett tid. Det gjør det lettere å ta unike bilder som skiller seg ut, sier han. Det er ikke uten grunn at det også fins mange gode fotografer i landsdelen vår, sier han.

– Har du tatt det perfekte bildet?

– Det kommer jeg nok aldri til å ta. Det perfekte bildet er ikke det jeg jobber etter, for meg et det ofte mer et mål å ta et bilde som er mest mulig likt det bildet jeg har planlagt og sett for meg i hodet, og gjerne et bilde som betyr noe personlig for meg. Da går jeg fullt og helt inn for å få det til, kanskje av og til litt vel mye, sier Rikardsen.

Walrus in midnight sun (WPY 2015)

Dette bildet har fått navnet «Walrus in midnight sun». Hvalrossen Kompis ble god venn med Rikardsen da Kompis lå ved ei strand utenfor Tromsø.

Foto: Audun Rikardsen