Hopp til innhold

Øyepasienter får ikke time på sykehus – optikere er bra nok, mener øyelege

Blindeforbundet får stadig meldinger om at folk blir avvist av sykehus på grunn av manglende ressurser. Samtidig mener øyelege at det er for mange unødvendige henvisninger, nettopp til sykehusene.

Helge Stærk

Helge Stærk ble henvist av sin fastlege, men likevel avvist av sykehuset i Kirkenes. Begrunnelsen var manglende kapasitet.

Foto: Privat

NRK fortalte nylig om Helge Stærk, som ble henvist til øyelege med mistanke om grå stær, men som senere ble avvist av sykehuset i Kirkenes – på grunn av manglende kapasitet.

Forbundsleder for Blindeforbundet, Unn Ljøner Hagen, reagerer på at pasienter blir avvist med den begrunnelsen.

– Dette er ikke et enestående eksempel. Vi har fått flere meldinger om at folk blir avvist på grunn av det sykehusene kaller manglende resurser. Og det synes vi er veldig trist, fordi det gjør at noen kanskje ikke får den hjelpen de skulle hatt i tide, sier Ljøner Hagen.

– Klag!

Helsedirektoratet bekrefter overfor NRK at sykehusene ikke kan avvise pasienter på grunn av manglende kapasitet.

Hvis de ikke kan hjelpe folk innen fristen, må de finne et tilbud et annet sted.

Pasienten på sin side kan klage til fylkesmannen eller pasientombudet, og det mener Ljøner Hagen fra Blindeforbundet at man ikke skal nøle med å gjøre.

– Det haster bestandig med å få stilt en diagnose når det gjelder syn, fordi man ikke helt vet hvilke komplikasjoner det kan være snakk om, sier Ljøner Hagen.

Unn Ljøner Hagen

Blindeforbundet med leder Unn Ljøner Hagen mener pasienter bør klage dersom de blir avvist på grunn av manglende kapasitet.

Foto: Jørgen Juul / Blindeforbundet

– Man kan stole på optikerne

Men ikke alle er like skeptiske til at øyepasienter blir henvist av sykehus til optikere.

Lege og øyespesialist Jörn Beckröge, som har 27 års erfaring fra sykehus og egen praksis, mener tvert i mot at man kan stole på optikerne.

– Absolutt, optikerne er godkjent helsepersonell og har en utdanning som gjør dem i stand til å vurdere tilstanden på pasienters øyne, sier Beckröge.

– Ikke alltid nødvending med spesialist

Facebook
Foto: privat

I Helge Stærks tilfelle tror Beckröge at Kirkenes sykehus gjorde et rett valg ved å henvise til optiker for å få en rask avklaring, fordi det er lange ventetider i spesialisthelsetjenesten, og kapasiteten er sprengt.

Og her er paradokset:

– En stor grunn til at det er lange ventelister er at det henvises for mange pasienter fra både fastleger og dels også av optikere, som ikke nødvendigvis har behov for spesialisthelsetilsyn, sier øyelegen.

Ljøner Hagen fra Blindeforbundet vil ikke kimse av optikerne, men hun advarer likevel.

– Hvis optikerne kan gi en helt sikker diagnose, så tror jeg nok at man kan være fornøyd og trygg på det. Men i de tilfellene der det er tvil, og man faktisk er henvist til øyelege, så skal man ikke slå seg til roe med noe annet. Jeg mener at alle bare må klage, sier Unn Ljøner Hagen.

Konsultasjonsrom

Helge Stærk fikk ikke konsultasjon på Kirkenes sykehus. Årsaken til avvisningen var liten kapasitet. Det er ikke en lovlig grunn, sier Helsedirektoratet.

Foto: Ksenia Novikova / NRK