Hopp til innhold

Brakmåling for Senterpartiet – men Alta kan forsure stemningen

Senterpartiet mer enn dobler oppslutningen i Finnmark og går opp med 21 prosentpoeng fra forrige valg på en fersk partimåling. Men Alta kan stikke kjepper i hjulene for Sps drøm om fylkesoppløsning.

Stortingsrepresentant fra Finnmark Geir Iversen og partileder Trygve Salgsvold Vedum kan glise bredt etter siste partimåling.

Stortingsrepresentant fra Finnmark Geir Iversen og partileder Trygve Slagsvold Vedum kan glise bredt etter siste partimåling.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

Senterpartiets store valgløfte for folk i nord har vært å reversere fylkessammenslåingen av Troms og Finnmark.

Men dersom dette skulle vise seg å være vanskelige gjort enn sagt, hjelper det kanskje ikke at Finnmarks største by med 20.000 innbyggere finner seg godt til rette under vingene til det nye storfylket.

– Senterpartiet har et klart politisk prosjekt om å splitte opp Troms og Finnmark, men ofte kan skilsmisser være mer problematiske enn tvangsekteskap. Og situasjonen i Alta gjør ikke ting enklere, sier valgforsker Jonas Stein til NRK.

Jonas Stein

Valgforsker Jonas Stein mener saken om fylkesoppløsning har vært utslagsgivende for Senterpartiets knalltall i nord.

Foto: Petter Strøm / NRK

Alta har satt i gang en prosess med å finne ut om de vil være tjent med å bli en del av Troms fylke, dersom fylket oppløses.

Fylkesordfører i Troms og Finnmark, Ivar Prestbakmo (Sp), sier at det er Altas demokratiske rett, men minner om at det er Stortinget som bestemmer til slutt.

– Vurderingen knyttet til Alta er underordnet. Det viktigste for oss er å oppløse tvangssammenslåingen, som et stort flertall av innbyggerne er imot og som fylkestinget har et overveldende mandat til å utføre, sier han.

Historiske tall

Og hvis tallene fra den ferske partimålingen holder seg kan det bli gode muligheter for at Troms og Finnmark skiller lag.

En fersk meningsmåling gjort av Norstat for NRK viser at Senterpartiet gjør en knallmåling på landsbasis med 17,1 prosent, noe som er 6,8 prosentpoeng bedre enn ved stortingsvalget i 2017.

I nord har tallene sprengt alle tidligere barometre.

I Finnmark har Senterpartiet klatret til 35,9 prosent, 21 prosentpoeng bedre enn ved valget i 2017, mens i Troms nyter partiet gunst hos 25,4 prosent av velgerne. En solid økning på 10,4 prosentpoeng siden valget for fire år siden.

Meningsmåling april 2021 for Finnmark

Endring sammenlignet med stortingsvalget 2017
Graf med oppslutning per parti
R: 4.2% (endring: +2.7
SV: 7.2% (endring: -1.6
AP: 23.2% (endring: -8.8
SP: 35.9% (endring: +21.0
MDG: 1.9% (endring: -0.2
KRF: 0.6% (endring: -1.5
V: 1.2% (endring: -3.0
H: 11.4% (endring: -3.0
FRP: 8.4% (endring: -9.6
Andre partier: 6.0%
Utført av Norstat 7.–10. april600 svar
Les mer om NRKs meningsmålinger

I øyeblikket har den rødgrønne siden flertall på nasjonalt hold med 90 mandat. Disse fordeler seg på 33 mandater for Sp, 44 for Ap og 14 for SV.

Mandatfordeling april 2021 for Finnmark

Endring sammenlignet med nåværende storting
Mandatfordeling per parti
SP: 2 mandater, endring +1
AP: 1 mandat, endring -1
H: 1 mandat, endring +1
R: 0 mandater, endring 0
SV: 0 mandater, endring 0
MDG: 0 mandater, endring 0
KRF: 0 mandater, endring 0
V: 0 mandater, endring 0
FRP: 0 mandater, endring -1
Utført av Norstat 7.–10. april600 svar

Grafikken viser hvor mange mandater hvert parti ligger an til å få valgt inn på Stortinget fra Finnmark. I tillegg vil ett av partiene i Finnmark få tildelt et utjevningsmandat basert på nasjonale stemmetall.

Les mer om NRKs meningsmålinger

Vag om Alta-prosess

Altas varaordfører, Jan Martin Rishaug (Sp), har i et tidligere intervju med NRK sagt at han er uenig med sitt eget parti i spørsmålet om fylkesoppløsning.

– Jeg tilhører et parti som er for reversering. Det forholder jeg meg til. Men personlig kan jeg godt si at jeg ikke er like bekvem med det, sa Rishaug i desember 2020.

Førstekandidat til Stortinget for Finnmark, Geir Iversen, (Sp) ønsker ikke å kommentere at hans egen partikollega ikke synes at fylkesoppløsningen er en briljant idé.

– Kommunestyret i Alta har sagt de vil utrede hva som skjer om de vil gå ut. Men jeg tror folk i Alta har tenkt noe helt annet, sier han.

Iversen tror vinden holder seg godt i seilene helt uavhengig av hva som skjer i Alta. Han mener et samlet og tydelig parti med en populær partileder har ført partiet til historiske høyder i nord.

– Trygve har veldig mye av æra. I Hedmark som er hans fylke har han vel 35,9 prosent, så vi er like store. Han er en stor inspirasjon og en jordnær, folkelig fyr som er lett å like, sier Iversen.

Geir Iversen (Sp)

Stortingsrepresentant Finnmark, Geir Iversen (Sp), under valgvaken i 2017. Nå har han vært med på å føre partiet et langt steg nærmere regjeringskontorene.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

Av saker som han tror fenger nordnorske velgere nevner han fiskeri, reindrift, landbruk og samferdsel. Hvorvidt forslaget om å gi kommunene full råderett i motorferdselspørmål har gjort utslag er han usikker på.

– Det har akkurat kommet, så jeg tror ikke det har hatt så mye å si. Jeg tror det er helheten. Det handler om å være troverdig i det man gjør, sier han.

Om de eventyrlige tallene for partiet i Finnmark, sier han:

– Da jeg begynte lå vi på 3–4 prosent og jeg hadde et mål om 30 prosent til stortingsvalget. Nå er vi på 35,9 prosent. Det er helt enormt, sier han.

Sentrum-periferi

I Finnmark er det første gang at Sp seiler opp med to mandat, dersom resultatet holder seg. Og det er i hovedsak Frp de stjeler velgere fra.

Valgforsker Jonas Stein forklarer at tallene for Senterpartiets del i nord langt ifra handler om fylkessammenslåingen alene. Det at Senterpartiet har spisset sin profil og hamret løs på sine kjernesaker betaler seg.

– Vi ser at sentrum-periferi-konflikten har blitt dominerende og at velgerne er veldig klar for et skifte. Det handler og om motstand mot reformer og om et større bilde om at Oslo ikke ser den nordlige landsdelen, sier Stein.