Fotograf raser mot Bodø kommune etter ulovlig bildebruk

Bodø kommune brukte et av Audun Rikardsens naturbilder til to politiske dokumenter.
– Bildestjeling som dette skjer stadig oftere, sier den prisbelønte fotografen.

Audun Rikardsen

Den Tromsø-baserte fotografen Audun Rikardsen har sett seg lei på at ulike aktører bruker bildene hans uten å spørre om lov.

Foto: Kristian Sønvisen Bye

Den Tromsø-baserte naturfotografen Audun Rikardsen oppdaget nylig at Bodø kommune hadde brukt et av bildene hans på forsida av to politiske dokumenter om kommunesammenslåing – uten å be om lov.

Det aktuelle bildet, et nærbilde av en ørn, er i tillegg manipulert og mangler kreditering. Dette er langt fra første gang Rikardsen opplever at bildene hans blir publisert uten samtykke.

Faksimile ulovlig bruk av bilde Bodø kommune

Det er dette bildet Bodø kommune har brukt i et dokument om mulig sammenslåing mellom syv kommuner i Nordland. For ordens skyld; NRK har fått tillatelse til å bruke en faksimile av bildet. Dokumentene har ligget ute i cirka halvannen uke.

Foto: Faksimile Bodø kommune

– Da jeg oppdaget bildebruken til Bodø kommune ble jeg ganske forbannet. Den er et klart brudd på åndsverksloven, og jeg opplever at det skjer stadig oftere både med meg og andre fotografer. Derfor valgte jeg å gå ut med frustrasjonen min på Facebook. Jeg ville få en større bevisstgjøring rundt problemet og hvilke regler som gjelder rundt bildebruk, sier han til NRK.no.

Rikardsen har høstet en rekke priser for naturbildene sine. Han har også fått mange støttende reaksjoner på Facebook-innlegget sitt, som er delt 54 ganger.

Kommunen legger seg langflat

Bodø kommune ringte Rikardsen tidligere i kveld for å beklage den feilaktige bildebruken.

– De la seg langflate. Det er veldig bra at de tok rask affære.

Rikardsen solgte det aktuelle ørnebildet til kommunen i 2013, for engangsbruk.

Kommunikasjonssjef Tord Berthiniussen forklarer at bildet har blitt lagt i kommunens arkiver ved en feil.

– De som har brukt bildet har selvfølgelig gjort det i god tro. Men skaden er gjort, og vi kan ikke gjøre annet enn å beklage, sier han, og legger til:

– Det skjer mye i Bodø og går ei kule varmt av og til. I denne saken har ting gått litt for fort. Rikardsen og jeg har blitt enige om en mindre kompensasjon for bildebruken.

– Konsekvens av sosiale medier

Rikardsen opplever at alt fra offentlige etater, medier til privatpersoner stadig oftere stjeler private bilder.

– Dette er til en viss grad en konsekvens av sosiale medier. Det har blitt et veldig stort fokus på å legge ut og spre bilder. Mange gjør dette ukritisk, og det er blitt et jag om å få mest mulig oppmerksomhet der inne i «cyberspace». Det utnytter nok både mediekanaler og andre mer og mindre bevisst, sier han, og legger til:

– Mange tror nok også at folk er glade bare de får publisert bildet sitt. Mange er nok det, men samtidig undergraver denne økende ukulturen de som prøver å leve av å selge bilder.

Rikardsen opplever at mange feilaktig tror at bilder som er lagt ut på sosiale medier er «offentlige» og kan brukes av alle.

– Det er helt feil, åndsverkloven gjelder også her. Bildene kan derfor ikke brukes fritt utover publisering på disse nettstedene.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo