Babcock avslutter omstridt avtale i luftambulanse-saken

Babcock Scandinavian AirAmbulance og Bedriftskompetanse har hatt en omdiskutert avtale rundt rekruttering av piloter. Partene avslutter nå samarbeidet umiddelbart, etter diskusjoner om inhabilitet.

Marius Hansen

KORT PROSESS: Etter oppstyret den siste tiden, har administrerende direktør i Babcock, Marius Hansen, og Bedriftskompetanse avsluttet samarbeidet.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

– Sammen med direktør i Bedriftskompetanse AS, Marianne Telle, har vi nå besluttet å avslutte vårt samarbeid, sier administrerende direktør i Babcock, Marius Hansen, i en pressemelding onsdag.

Bakgrunnen er at styreleder i Helse Nord, Marianne Telle, også er direktør i selskapet Bedriftskompetanse. Dette selskapet har hatt en samarbeidsavtale med Babcock, selskapet som skal ta over luftambulansetjenesten i Norge i juli til neste år.

Etter at saken rundt luftambulansen har blåst opp den siste tiden, har Marianne Telle meldt seg inhabil i sakens videre prosess.

Samarbeidet har vekket sterke reaksjoner. Og flere politikere mener Marianne Telle må gå av som styreleder i Helse Nord.

– Telle understreker at hun ikke på noe tidspunkt hadde innsyn i anbudsprosessen, og derfor ikke har vært medvirkende til utfallet av konkurransen. Når hun nå velger å erklære seg inhabil på bakgrunn av situasjonen som har oppstått, forholder vi oss til det. Vi har derfor blitt enige med Bedriftskompetanse AS om å avslutte vårt samarbeid, understreker Hansen.

– Naturlig å avslutte

I pressemeldingen forklarer Marianne Telle nok en gang at hun ikke har hatt noen innvirkning på selve anbudsrunden rundt luftambulansetjenestene.

Den eneste rollen styret i Helse Nord hadde i anbudet var å gi økonomiske fullmakter til administrerende direktør i Helse Nord. I vurderingene av habilitet i 2017 var konklusjonen at jeg eller styret i Helse Nord ikke har hatt noen rolle i anbudet som ga grunn til å vurdere habilitet, sier Telle.

– I situasjonen som nå har oppstått er det likevel naturlig at jeg erklærer meg inhabil, og jeg er da også enig med Babcock om at vi avslutter vårt samarbeid om rekruttering av personell.