Hopp til innhold

Ap faller kraftig på nytt partibarometer for Troms

Arbeiderpartiet går kraftig tilbake på et ferskt partibarometer for Troms. Partiet faller 11 prosentpoeng og mister sin stilling som fylkets største parti.

Arbeiderpartiet og kumulering i Lenvik

Troms Arbeiderparti opplever stor nedgang på ny partimåling.

Dersom det var stortingsvalg nå, ville 25,7 prosent av stemmene fra Troms gå til Arbeiderpartiet, det viser resultatet av en måling InFact har gjennomført blant 1066 innbyggere i Troms.

Målingen ble gjennomført 4. desember, få dager etter at nyheten om at Roger Ingebrigtsen trakk seg fra Arbeiderpartiets Stortingsliste for Troms ble kjent.

Ingebrigtsen trakk seg etter å ha innrømmet at han hadde et forhold med en da 17 år gammel tillitsvalgt i AUF, fra 2004 og i to år.

Også den 25 år gamle kvinnen Ingebrigtsen hadde et forhold til trakk seg fra stortingslista til partiet etter avsløringene.

– Bekymringsfull tilbakegang

82,4 prosent av de spurte sier de er kjent med saken. I går ble det kjent at fire av ti velgere i Troms føler at sexavsløringene i Arbeiderpartiet svekker deres tillit til partiet.

Bendiks Harald Arnesen

Bendiks Harald Arnesen sitter i dag på Stortinget for Troms Ap.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Under stortingsvalget i 2009, fikk Arbeiderpartiet 36,7 prosent av stemmene fra Troms, og var fylkets største parti.

– Det er en bekymringsfull tilbakegang sett i lys av situasjonen som har vært den siste uka, og det tror jeg vi skal ta med største alvor. Men meningsmålingene har også buttet litt imot i det siste, så de to tingene sammen fører nok til dette utslaget, sier Bendiks Harald Arnesen, Stortingsrepresentant for Troms Arbeiderparti.

Han tror at Arbeiderpartiets velgere i Troms nå sitter litt på gjerdet og avventer situasjonen.

– Når vi får nominasjonsprosessen unnagjort og får fram de kandidatene som skal fronte lista i valgkampen og være våre representanter de neste fire årene, tror jeg folk i mye større grad støtter opp om lista, sier Arnesen.

Høyre størst i Troms

På det ferske partibarometeret seiler Høyre fram som det største partiet, med 34,6 prosent av stemmene. Det er en økning på hele 21,7 prosentpoeng.

Til NRK sier Høyres Elisabeth Aspaker at meningsmålingen er fantastisk for hennes parti og at hun håper Troms Høyre til høsten igjen får to representanter på Stortinget.

Ap har størst oppslutning blant de yngste velgerne, mellom 18 og 29 år, og velgere mellom 45 og 64 år. her får partiet henholdsvis 26,9 og 31,5 prosent av stemmene.

Arbeiderpartiet er også mer populær blant kvinnene enn de mannlige velgerne.

Dersom barometeret er representativt for stemmefordelingen i Troms, vil Arbeiderpartiet og Høyre hver få to mandater på Stortinget, og Frp ett.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark