Aldri har denne karen vært feitere og mer verdifull

Den kjølige sommeren i nord har iallfall ført noe godt med seg. Knapt nok noen gang tidligere har reinen vært feitere og mer verdifull. – Et fantastisk år, oppsummerer direktør Are Figve hos Finnmark Rein.

Rein

Den kalde sommeren har ført til at reinslaktene er opptil 20 prosent tyngre enn normalt.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– De som husker riktig langt tilbake sa i fjor at da var reinen så feit som den ikke hadde vært siden 1944. Men i år har det faktisk vært et enda bedre år, sier administrerende direktør Are Figve i Finnmark Rein. De driver slakteri flere steder i Finnmark og er svært fornøyd med hvordan næringa har utvikla seg.

Perfekt sommer

Og det er den for de fleste tobeinte en kjølig sommer som har vært helt perfekt for reinen.

Are Figve

Administrerende direktør Are Figve i Finnmark Rein.

Foto: NRK

– For det første sørger den lave temperaturen for at vegetasjonen vokser saktere. Dermed får reinsdyrene tilgang til ferske skudd lenge. I tillegg har det vært et fenomenalt soppår, og det er derfra reinen henter mye av fettet. Og det er jo i fettet smaken sitter, forklarer Figve.

At sist vinter var mild gjorde også sitt til at reinen hadde et godt utgangspunkt før sommeren.

20 prosent tyngre

I klartekst betyr den gode "reinsommeren" at slaktevekta har økt voldsomt.

– I enkelte områder har gjennomsnittsvekta på reinen økt med 20 prosent i forhold til et

reinslakting 20

I tillegg til økt slaktevekt har prisen på reinkjøtt de siste to årene økt med 150 prosent uten at butikkprisen har økt tilsvarende. – Effektivisering er forklaringa, sier slakterisjef.

Foto: Marte Lindi

normalår, forklarer Figve.

Han skryter og av reineierne som har tatt større ansvar for å tilpasse flokken til beitegrunnlaget.

– Det har jo helt klart også betydning for vekta, sier han.

Priseksplosjon

I takt med høyere slaktevekt så kan reineierne se tilbake på en solid prisøkning.

– Prisen i dag er 150 prosent høyere enn for to år siden. Men det betyr faktisk ikke at prisen i butikken har økt tilsvarende. Det handler om effektivisering i produksjon, så det er i hovedsak reineierne som får bedre betalt, sier Figve.

– Men hvorfor har prisen økt så mye?

– Det handler mye om markedsføring og det å skape etterspørsel etter et produkt som det fins begrenset mengde av. Det er det enkle prinsippet om tilbud og etterspørsel, forklarer slakterisjefen.

Vil ha mer

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge bekrefter at etterspørselen etter reinkjøtt er stor og økende.

– Det er en ettertrakta vare og vi selger det vi får tak i og vil gjerne ha mer. Jeg kan også bekrefte at kvaliteten på kjøttet er svært høy, sier Kristiansen.

Nina Horn Hynne i Norgesgruppen sier også de opplever økt etterspørsel etter særlig ferskt reinkjøtt. Salget på ferskt reinkjøtt har økt med 40 prosent sammenlignet med i fjor. Hynne påpeker at dette er en positiv utvikling, da reinkjøtt er både magert og sunt.