Hopp til innhold

Menyleverandør i krangel med konkurrent om reinkjøtt på facebook

Reininnkjøpere diskuterer heftig og åpenlyst i sosiale medier, hvor begge partene beskylder hverandre for spredning av usanne påstander i jakten på det eksklusive reinkjøttmarkedet. Finnmark Rein har en stor avtale med matvarekjeden Meny.

Are Smuk Figved og Lasse Kvernmo

Leverandør av reinkjøtt til Menykjeden, Are Smuk Figved i Finnmark Rein og Lasse Kvernmo i Min Boazu i åpen krangel om reinkjøtt på Facebook.

Foto: Fotomontasje / NRK

NRK Sápmi oppdaterer saken: Vi har kommet i skade for å forsøke å ta kontakt, men med feil person og ikke daglig leder Lasse Kvernmo i Min Boazu. NRK Sápmi beklager dette. Nå er saken oppdatert med kommentarer fra begge parter, både Finnmark Rein og Min Boazu.

Reininnkjøperne har nå røket i tottene på hverandre, og i en åpenlys krangel på Facebook beskylder de hverandre for usannheter.

Det nyoppstartede innkjøpsfirmaet Min Boazu beskylder Finnmark Rein for spredning av rykter om at Min Boazu ikke har kapasitet til å få gjennomført slakt av rein. Og Finnmark Rein beskylder igjen Min Boazu for å drive med «ryktespredning».

– Ryktespredning

I et Facebook-innlegg skriver daglig leder i Min Boazu, Lasse Kvernmo dette:

Krangel på Face

Skjermdump av krangelen på Facebook.

Foto: Skjermdump / Facebook

«Vi erfarer at vår konkurrent kontakter distrikter som skal levere til oss og påstår at vi ikke har slaktekapasitet til å slakte rein. Dette stemmer ikke og vi syns det er en meget simpel måte å konkurrere på. Min Boazu har god slaktekapasitet og vi gjør opp for det vi kjøper rundt 14 dager etter øremerkekontroll.»

Are Smuk Figved, leder i Finnmark Rein, var ikke sen med å svare på utspillet:

«Jeg antar det siktes til Finnmark Rein her. Dette er jo ren "ryktespredning" og jeg er opptatt av fakta...»

Videre skriver Kvernmo at han har flere eksempler på at Figved har konktaktet reineiere med påstand om at Min Boazu ikke har slaktekapasitet, og at han senest gjorde dette i går. Og spurte om Figved bestridet dette.

«JA det bestrider jeg. Ring meg gjerne for en prat enn å kaste ut påstander her. For det første bruker jeg ikke tid på MB, vi har nok med egen virksomhet. Dessuten har jo ikke MB noe eget slakteri å ha kapasitet på. Men dersom du sikter til kapasiteten til Nortura i Karasjok har de meldt til oss at de har liten kapasitet igjen kommende uke. Det har jeg meldt videre til reineiere som jeg har snakket med.... bruker ikke mer tid på dette her på FB... hører ikke hjemme her»

– Svært alvorlig

Lasse Kvernmo i Min Boazu, sier dette til NRK Sápmi om Facebook-innlegget han skrev.

– Det har blitt sagt at Min Boazu ikke har slaktekapasitet, noe flere reineiere kan attestere på har blitt sagt.

Han sier at flere reineiere er bekymret og at det er skadelig for bedriften hvis folk tror på slike kommentarer.

– Vi ser svært alvorlig på dette, men samtidig beklagelig at en konkurrent holder på slik.

Striden mellom reinkjøttinnkjøperne foregår på en gruppe på Facebook, «Samisk reindrift- veien videre» som har over 2000 medlemmer. I gruppa står det: «Formålet med denne gruppen er å få til saklige diskusjoner om den samiske reindriften.»

Avtale med stor matvarekjede

Finnmark Rein har en eksklusiv avtale med landskjeden Meny om å selge eksklusivt reinkjøtt, slik som dyr indrefilet og finnbiff, i deres butikker over hele landet.

Allerde i 2012 meldte Kjøtt-kongen Thor Aage Pedersen fra om at han ville trappe ned, og to år senere slo han seg sammen med Finnmark Rein.

Ifølge Dagbladet omsatte Finnmark Rein for 130 millioner kroner i fjor, og endte med et resultat på 10 millioner.

Krangel på face

Skjermdump av krangelen på Facebook.

Foto: Skjermdump / Facebook

Også Min Boazu jobber for å bli stor på reinkjøttmarkedet. Min Boazu er nyetablert reinoppkjøper, som ble grunnlagt i juni i år. De holder til i Karasjok, og er et privat aksjeselskap.

Are Smuk Figved sier at Finnmark Rein ikke har intensjoner om å snakke negativt om andre konkurrenter.

– Drittslenging mot konkurrenter er unødvendig. Alle har godt av konkurranse, og jeg mener Min Boazu er et positivt innslag.

Korte nyheter

 • Arctic Frontiers-direktør: – Vi er midt i en arktisk skilsmisse

  I dag åpnet utenriksminister Anniken Huitfeldt den årlige arktiske konferansen «Arctic Frontiers» i Tromsø.

  Vanligvis er Russland og russiske representanter en natulig del av programmet, men i år er det så vidt russisk deltakelse.

  Det var tema under åpningstalen til utenriksminister Anniken Huitfeldt.

  – Vi må opprettholde en viss grad av kontakt med Russland, for å minimere risikoen for misforståelser. Vi må være åpne og forutsigbare, sa utenriksministeren i talen.

  Også direktør for konferansen, Anu Fredriksson, påpekte mangelen av russisk deltakelse.

  Konferansen er en arena for møter og deling av kunnskap og erfaringer på tvers av landegrensene i arktiske områder.

  Men uten Russland sier direktør for Arctic Frontiers at halvparten av den kunnskapen mangler.

  – Vi er midt i en arktisk skilsmisse. Vi mangler i år 50 prosent av vitenskapen om Arktis og 50 prosent av de arktiske område, sa hun i sin åpningstale, sa Anu Fredriksson.

  Anniken Huitfeldt åpnet Arctic Frontiers 2023.
  Foto: Håkon Mudenia / NRK
 • Mánát ja nuorat eai loavtte skuvllas

  Eanet mánát ja nuorat eai loavtte skuvllas. Lávdegoddi lea iskan geahččalemiid ja gáibádusaid mat gusket skuvlla raporteremii ja dokumenteremii, ja oasseraporta lea dál geigejuvvon máhttoministarii otne. Raporta čájeha ahte eanet nuorat eai loavtte skuvllas dál go dan maid ovdal leat bargan, ja sii vásihit eambbo givssideami ja vel noađi. Nuorat muitalit maid ahte skuvllas lea láittas ja ahte sii ballet vuolgit skuvllii.

  Skole. Føtter. Ungdom.
  Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK
 • Ohcan ruđa ealgadutkamii

  Norgga luonddudutkaninstituhta lea ohcan Birasdirektoráhtas 1,15 miljovnna doarjaga, viđa jahkásaš dutkanprošektii Romssa fylkkas, go áigot dutkat ealgga. Dutkamis leat gávcci suohkana Gaska- ja Lulli-Romssas, ja vel Statskog. Sii háliidit iskat movt ealga mátkkošta, ja nu fertejit bidjat GPS-mearkkaid ealggaide. Prošeavtta ollislašbušeahtta lea sullii guhtta miljovnna ruvnno.

  Elg langs veien
  Foto: Nils Mehren