Hopp til innhold

– Turistene må slippe å gjøre fra seg i naturen

Statsminister Erna Solberg tror Høyre-landsmøtets resolusjon om reiseliv kan være historisk. Nå oppfordrer hun lokalsamfunnene til å ta ansvar for tiltak mot forsøpling og dårlige sanitærforhold langs turistveiene.

Erna Solberg og Sindre Finnes

VIL HA LOKALE TILTAK: Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes like etter at Høyres landsmøte var avsluttet søndag.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Det ble sagt fra talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen søndag at partiet aldri før har behandlet en egen resolusjon om reiseliv, og statsminister Erna Solberg tror dette stemmer.

– Jeg kan i alle fall ikke huske det, og jeg husker godt. Det har selvsagt vært store og vide kapitler om reiseliv i programmene våre, men ikke som egen resolusjon, sier hun til NRK.

Troms og Finnmark Høyre var blant fylkespartiene som ivret etter å få inn reiseliv som en egen resolusjon. Fredag fikk de det, og søndag ble resolusjonen vedtatt.

Søppel i Lofoten

LOFOTEN DRUKNER I SØPPEL: Lofoten er et av stedene som har fått alvorlige problemer med søppel som følge av turisme.

Foto: Kristian Breivik

– Lokalt ansvar

Vekst i reiselivet dette må gjøres bærekraftig, med bærekraftige opplevelser som det pent heter i resolusjonen.

Reiselivsnæringen over hele landet, og spesielt i Nord-Norge, har de siste årene har vokst kraftig. Men veksten har ikke kommet uten konsekvenser, som forsøpling, skader i naturen og dårlige sanitærforhold.

Høyres landsmøte 2018

VOTERTE FOR RESOLUSJON: Høyres landsmøte under voteringen av reiselivsresolusjonen.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Mange turister vet rett og slett ikke hvor de skal gjøre av sitt fornødne når de benytter naturen – og Solberg håper på tiltak:

– Jeg tenker at det også er et lokalt ansvar å tenke på hvordan vi skal regulere dette. Vi har det vi kaller reiselivsstier og reiselivsveier hvor vi tilrettelegger med den type fasiliteter, som gjør at når folk drar nytte av naturen må det være forhold som for eksempel gjør at man kan gjøre sitt fornødne uten å gjøre det i naturen, sier Solberg.

Og fortsetter:

– Når vi henter såpass mye av vår reiselivsaktivitet basert på naturopplevelser, må vi passe på at det er bærekraftig, og at vi har reguleringer og systemer lokalt som gjør at du ikke kortsiktig utnytter naturen og skader den så mye at det ikke blir et reiselivsmål lenger.

Mindre byråkrati

Gruppeleder i Tromsø Høyre Erlend Svardal Bøe sier han var litt bekymret for å ikke få resolusjonen til behandling hos landsmøtet. Men under resolusjonskomiteens innstilling fredag gikk den videre.

turist

Sykkelturist Ingeborg Annett Eidså på Senja sist sommer. Hun var fornøyd med å finne Gulldassen i Ersfjord, men synes det er for langt mellom veitoalettene.

Foto: Arild Moe / NRK

– Jeg er ganske glad for at Troms og Finnmark har fått ganske store gjennomslag i reiselivsresolusjonen. Det var vi som i stor grad fikk gjennomslag for å i det hele tatt behandle den på landsmøtet. Jeg er veldig glad for at forslag jeg fremmet ble vedtatt av et enstemmig landsmøte, sier han.

Profilering av Norge som turistmål står sentralt i resolusjonen. Og, i kjent høyrestil, å få ned skatte- og avgiftsnivået. Og å arbeide for å avbyråkratisering:

– Dette gjelder blant annet med tanke på tilsyn. Mange opplever at de får utrolig mange og ukoordinerte tilsyn fra det offentlige, som tar mye tid og skaper ekstra byråkrati, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.