Hopp til innhold

– Oljeeventyret i Barentshavet er ikke over

Til tross for at kostnadene er enorme og at oljeprisen er nede på 50 dollar fatet, mener lederen av det Norske Oljeselskap at oljeeventyret i Barentshavet vil fortsette.

Oljefunn i Nordsjøen

Flere analytikere mener at Barentshavet ikke ligger an til å bli det nye Nordsjøen. Men i nord har de ikke gitt opp troen.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

– Vi jobber med å utvikle Barentshavet og det gjør vi i et langsiktig perspektiv. Jeg mener det er helt feil å avskrive Barentshavet nå, sier leder av det Norske Oljeselskap i Harstad, Terje Solheim.

Han viser til at hele 35 selskaper har kjøpt ny seismikk fra området.

Rundt 130 letebrønner er boret i Barentshavet de siste 30 årene, og kun ett felt er bygd ut. Snøhvit. Skuffende leteresultater, høye kostnader, og manglende infrastruktur har allerede fått konsekvenser i form av utsatte prosjekter. I tillegg har oljeprisen falt dramatisk.

– Dette er uåpnede områder, så man skal ikke utelukke at det har attraktivitet, men det er en del forhold som gjør at appetitten nok er noe mindre enn for et par år siden, sa professor i petroleumsøkonomi, og tidligere sjeføkonom i Statoil, Klaus Mohn til NRK tidligere tirsdag.

Klaus Mohn er professor ved handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger

Klaus Mohn som er professor i petroleumsøkonomi og tidligere sjeføkonom i Statoil har ikke helt troen på oljeeventyr i Barentshavet.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Absolutt muligheter for framtiden

Lederen av det Norske Oljeselskap, Terje Solheim er ikke helt enig og forteller at de skal være med i den 23. konsesjonsrunden.

– Interessen for neste konsesjonsrunde er stor. Vi har en aktiv politikk i 23. runde og vi jobber hardt for å finne strukturer som vi ønsker å søke på, sier Terje Solheim.

– Går det an å drive brønner i Barentshavet med en pris på 50 dollar fatet?

– Per i dag synes det litt vanskelig, men med teknologiutvikling og det som skjer rundt ellers i bransjen kan det være muligheter for framtiden. Absolutt, forteller Solheim.

– Vi kan ikke avvikle oljevirksomheten

– På nordnorsk sokkel er forventningene fortsatt stor. Vi har rapporter som viser at det i 2030 kan være opp til ni felt i produksjon utenfor Nord-Norge, sier Helge Eriksen i Kunnskapsparken nord.

Bendiks Harald Arnesen

Bendiks Harald Arnesen forteller at oljeprisen har svinget før, og at det er for tidlig å avvikle oljevirksomheten i Barentshavet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Han viser til en rapport Rystad Energy har gjort for Petro Forsight. Der ser man for seg at hoveddelen av petroleumsproduksjonen i nord vil komme fra økt aktivitet i Barentshavet.

– Dette har svinget før. Vi har hatt oljepris på ti dollar fatet og vi har vært oppe i hundre dollar fatet. Dette vil svinge hele tiden. Samtidig jobber selskapene med å bli stadig bedre på å produsere mer effektivt. Vi er ikke der ennå at vi kan avvikle oljevirksomheten, sier oljekonsulent for Harstad og Lenvik kommune, Bendiks Harald Arnesen.