NRK Meny
Normal

Vil ikke avlyse oljeeventyr i nord

Den fungerende Statoil-sjefen mener det er for tidlig å avlyse oljealderen i nord, selv om dagens oljepris gjør at ingen felt i Barentshavet er lønnsomme.

Boreriggen Polar Pioneer i Barentshavet

FORTSATT TRO PÅ OLJEALDER: Eldar Sætre i Statoil mener det er mulig å finne lønnsomme måter å utvinne olje, selv med lave oljepriser.

Foto: Statoil/Harald Pettersen / Harald Pettersen

Overskriftene i oljebransjen er i disse dager preget av prisfall og oppsigelser, og flere næringslivsfolk advarer mot at oljealderen i Nord-Norge kan være over før den har begynt.

Med en oljepris på under 50 dollar fatet har flere analytikere sagt at ingen av feltene i Barentshavet er lønnsomme, og selv om prisen skulle stige noe, mener investor Jens Ulltveit-Moe at det kan være for lite og for sent.

– Det blir rett og slett ikke behov for den oljen. Dette blir ressurser i bakken som er verdiløse, sier han.

Vil finne smarte løsninger

Eldar Sætre

FORTSATT OPTIMIST: Fungerende Statoil-sjef Eldar Sætre

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Men det vil ikke fungerende Statoil-sjef Eldar Sætre være med på.

– Jeg tror ikke en oljealder er definert av dagens oljepris, så en oljealder i nord er avhengig av det langsiktige perspektivet på oljepriser og hvordan dette kommer til å utvikle seg, sier han, og peker på at ressursgrunnlaget i nord også blir helt avgjørende.

– At det er et ressursgrunnlag som gir grunnlag for en oljealder, og at vi klarer å finne smarte utbyggingsløsninger som gjør at vi tåler oljepriser på lavere nivå enn det vi har vært vant til de tre, fire siste årene, sier Sætre.

Muligheter i krisen

Statoil-sjefen sier han har tro på at ny teknologi skal gjøre oljen billig nok å hente opp, og at dette er noe Statoil jobber mye med.

– Vi har jobbet med kostnadssiden vår gjennom ganske lang tid nå, og ikke minst gjelder det utbyggingsprosjekter og finne smartere og mer standardiserte løsninger for å bygge ut ny produksjonskapasitet. Det er utrolig viktig at vi får med oss de nye effektene som underlag for de beslutningene som skal tas om nye prosjekter, sier Sætre.

Walter Qvam

SER MULIGHETER: Konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam, mener næringslivet må se mulighetene en oljekrise byr på.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han får støtte fra konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam, som mener det er viktig at bransjen får ned kostnadene på egen hånd og ikke ber om hjelp fra staten.

– Det er litt for mye av den slags i Norge etter min mening. Veldig ofte henvender vi oss til myndighetene som bør løse problemet, enten det er det ene eller det andre. Vi må være offensive vi som er i næringslivet. Jeg tror på offensivitet, en god krise skaper masse muligheter, sier Qvam.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger