– Nord-Norge er den store taperen

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkenes mener statsbudsjettet rammer Nord-Norge hardest.

Torgeir Knag Fylkesnes

SV sin stortingsrepresentant fra Troms, Torgeir Knag Fylkesnes, mener Nord-Norge ikke har noen grunn til å feire over statsbudsjettet.

Foto: Laila Lanes / NRK

– De rikeste kommunene i sør kommer best ut, mens kommuner i nord med spredt befolkning kommer spesielt dårlig ut. De vrir pengene inn mot de sentrale områdene på østlandet, sier Torgeir Knag Fylkesnes, SV sin stortingsrepresentant fra Troms.

Han mener at Nord-Norge er den store taperen i statsbudsjettet som ble presentert onsdag.

– Den nye kommunemodellen som regjeringen foreslår i statsbudsjettet gjør at de nordnorske kommunene vil komme spesielt dårlig ut.

– Vår landsdel har ingen grunn til å feire

Stortingsrepresentanten sier at kommunemodellen bidrar til at kommuner som i utgangspunktet er rike beholder mer av sine penger.

– Mens kommuner med lav inntekt, som har mindre av hovedkontorene, taper mer. Spesielt de kommunene som har spredt befolkning. De store taperne her vil bli distriktene generelt, og Nord-Norge spesielt. Vi i vår landsdel har ingen grunn til å feire dette budsjettet.

Oppsummert vil Torgeir Knag Fylkesnes kalle statsbudsjettet en stor fest for de aller rikeste.

– Tjener du over 2 millioner kroner, vil du få nærmere 40.000 kroner i skattelette. Mens folk med helt normale inntekter vil bare få noen hundrelapper i året. Her skal de rike bli rikere på bekostning av dem som har mindre fra før, sier Knag Fylkesnes til NRK.

– Lite hyggelig gjensyn med Jern-Erna

Stortingsrepresentant for Troms Arbeiderparti, Martin Henriksen, reagerer også på det han mener er et statsbudsjett som gir mest til de på toppen med høye inntekter.

Martin Henriksen

Martin Henriksen som er stortingsrepresentant for Troms Arbeiderparti, er skuffet over kunnskapssatsingen.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Den første reaksjonen på det vi ser her er at Jern-Erna er tilbake, og det tror jeg blir et lite hyggelig gjensyn for kommunene i Troms. Det regjeringen satser på er store skattekutt, og da går mest til de på toppen som har høye inntekter fra før, sier Henriksen.

Han skulle ønske at det ble satset mer på skole og helse, og ikke minst en bedre kommuneøkonomi.

– Det er i kommunene folk bor. Med dette statsbudsjettet er det mange kommuner i Nord-Norge som må sette på bremsene, og faktisk begynne å kutte i tjenestene til innbyggerne sine.

Skuffet over kunnskapssatsingen i nord

Framsenteret i Tromsø får 52 millioner kroner til faglig aktivitet, men penger til oppstart av nytt bygg må vente. Det ble Henriksen svært skuffet over.

– For kunnskapssatsingen i nord sin del synes jeg det er veldig trist at Framsenteret ikke får penger til et nytt bygg. Det lå inne på statsbudsjettet fra de rødgrønne partiene i fjor. Det ble kuttet da av Høyre og Frp, og det er ennå ikke kommet på plass. Det er en viktig del av å få bygd kunnskapsmiljøene i Nord-Norge.

Han vil ikke gå like hardt ut som Knag Fylkesnes, og kalle Nord-Norge en taper i statsbudsjettet.

– Men det som i hvert fall er sikkert er at landsdelen ikke er en vinner i dette budsjettet, sier Martin Henriksen til NRK.

Nyheter fra Troms og Finnmark