Hopp til innhold

55 syrere har passert grensen fra Russland i år

Da Claus Bergersen var over grensen til Russland på mandag ble han bedt om å ta med tre syriske personer til grensen i Storskog.

SYRIA-CRISIS/TURKEY-KURDS Syrian Kurds walk after crossing into Turkey at the Turkish-Syrian border, near the southeastern town of Suruc in Sanliurfa province

Syriske kurdere på flukt over grensen til Tyrkia. Russland ekspert Claus Bergersen tok mandag med tre syrere over grensen til Norge.

Foto: STRINGER/TURKEY/ Bildemontasje / Reuters/NRK

58 asylsøkere er kommet over grensen fra Russland i år, og av dem er 55 syrere. Til sammenligning var det kun åtte personer som kom over Storskog for å søke asyl i fjor.

Borgerkrigen i Syria har utløst verdens største flyktningkrise. Nesten en tredel av befolkningen er på flukt, ifølge FN flyktningeorganisasjon (UNHCR).

Tok med tre syrere

Det er ikke lov å gå til fots på grensen mellom Norge og Russland. Derfor hender det seg Russland-ekspert Claus Bergersen fra Kirkenes, som ofte er i Russland med bil, blir bedt om å ta med seg folk over.

Bergersen forteller at han mandag tok med seg tre syrere over grensen til Norge.

– Da jeg kom over tollen og leverte papirene på bilen til tolleren, ble jeg spurt på norsk om jeg kunne ta med tre personer over til Storskog. Da sa jeg ok, det har jeg gjort før, enten med ansatte på tollstasjonen eller russere som mangler transport over. Men da jeg møtte personene skjønte jeg at dette ikke var russere. De snakket seg imellom, trolig på arabisk, forteller han.

Det viste seg at det var syriske flykninger Bergersen ble bedt om å ta med seg fra Boris Gleb til Storskog. Der gikk de ut av bilen, mens Bergersen kjørte videre.

Borgerkrigen i Syria har nå pågått i 1000 dager

Den over fire år lange borgerkrigen i Syria har kostet 320.000 mennesker livet og drevet fire millioner mennesker på flukt.

Foto: Khalil Ashawi / Reuters / NTB Scanpix

Tøff flukt

Siden mars har antallet asylsøkere ved Storskog mer en doblet seg.

– For omtrent 10 år siden hadde vi en 50-talls asylsøkere et år – nå har vi hatt det på et halvt år. Hvis dette fortsetter i år vil det bli en ny rekord i antall asylsøkere over grensen fra Russland, sier politistasjonssjef Hans Møllerbakken.

Syriske flyktninger

Hans Møllerbakken

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Møllerbakken forklarer hvordan syrerne tar seg til Storskog:

– De kommer først med fly til Moskva, deretter videre til Murmansk og med buss til Nikel før de kommer med kjøretøyer til Boris Gleb, sier han.

Må betale militæret for å dra

Dette opplevde syriske Elijah Slim, nå omdøpt til Hansen, da han i år kom over grensen ved Storskog. Han kom med fly til Moskva, fra Beirut. Videre tok han tog til Murmansk hvor han fikk noen til å kjøre seg videre til grensen.

– Man må betale rundt 5000 til militæret i Syria for å få lov til å forlate landet midlertidig, men ikke alle får brevet man må vise ved grensen for å komme seg ut av landet. Dersom man for eksempel har hatt militærtjeneste det året man søker, får man ikke reise ut, forklarer, forklarer han til NRK.