NRK Meny
Normal

Vinterbyen Alta fikk pris for sykkelsatsning

Årets Bymiljøpris ble i dag delt ut til Nordlysbyen Alta, for byens tilrettelegging for syklister.

Jan Tore Sanner

GOD TILRETTELAGT FOR SYKLING: Statens Bymiljøpris for år 2014 ble i dag tildelt Alta for byens sykkelsatsning. Moderniseringsminister Jan Tore Sanner testet ut en del av løypenettet som nå har fått en pris.

Foto: Anita Føleide

I konkurranse med storbyene, og sykkelbyene, Trondheim og Stavanger, var det Alta som ble tildelt Statens Bymiljøpris for år 2014.

– Jeg syntes dette er helt fantastisk, at det arbeidet som er lagt ned gjennom så mange år her i Alta, blir lagt merke til nasjonalt, og vi konkurrerer ut store byer som Stavanger og Trondheim er fantastisk, sier Alta-ordfører Laila Davidsen.

Hun mener det er målrettet arbeid som nå har resultert i en pris.

– Vi gjør mye rett i form av at vi har fokus på folkehelse og trim, aktivitet og bolyst i alle ledd i alle planverk vi har. Det er klart det setter spor i alt vi gjør, når denne tenkningen ligger til grunn i all utvikling i Alta.

Les også: Fat-bike sykling kan bli turistattraksjon
Les også: Fikk overrakt bymiljøpris

Statens bymiljøpris 2014

ÅRETS BYMILJØPRIS: Moderniseringsminister Jan Tore Sanner overrakte prisen til Altas ordfører Laila Davidsen i Alta sentrum.

Foto: Anita Føleide

Fått til mye på knappe midler

Det var kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner som overrakte prisen i Alta sentrum mandag formiddag. Han berømmer det som er blitt gjort så langt nord.

– Alta har klart å få mye ut av knappe midler. De har klart å legge godt til rette for syklistene med sykkelstier og skilting, og ikke minst klart å skape mye entusiasme rundt syklingen. Det imponerte juryen, og meg, sier han.

Sanner tror det er flere vil være overrasket over at en by så langt nord kan klare å motta en pris for tilrettelegging for syklister.

– Ja det tror jeg nok mange ble overrasket over. For sykling, da tenker man på Sørlandet, København og Amsterdam, men når man har klart å få det til i Alta, med vær og nord-norsk typografi, får man det til over alt, så se til Alta.

Les også: Nå gjøres det klart til Arctic race
Les også: Arctic race opp i eliteklassen

Testet løypene

Jan Tore Sanner

SYKLING: Jan Tore Sanner tror flere er overrasket over at noen så langt nord kan klare å tilrettelegge så godt for syklister.

Foto: Anita Føleide

Som en del av prisutdelingen, var det også på sin plass at moderniseringsministeren fikk teste ut en liten bit av løypenettet. Selv om det var holkeføre, var Jan Tore Sanner fornøyd med sin tur.

– Jeg syntes det gikk veldig bra. Jeg forventet at det var hakket kaldere, men det var friskt og godt.

Altas ordfører mener prisen nå vil være med å motivere til enda mer sykling i Alta, og at den betyr mye for de som har lagt ned mye arbeid i prosjektet.

– Det er viktig, for da anerkjenner man den jobben som er gjort. Det er mange som har lagt ned mye arbeid i det her. I tillegg er det sånn at de som bruker løypene, og potensielle brukere av løypene, får oppmerksomhet og informasjon om hva som er mulig å få til her i Alta, samt hvilke løype som er tilgjengelig for bruk. Dette tror jeg er en vinn-vinn situasjon som både hjelper de som har tatt løypene i bruk, og de som ønsker å få mer aktivitet i hverdagen sin, sier hun.