Denne dingsen skal skremme bort elgen

De første elektroniske viltskremmerene ble montert i indre-Troms tirsdag. Erfaringer fra Sentral-Europa viser at tallet på påkjørsler ble redusert med mer enn 90 prosent. Nå spørs det hvordan den norske elgen tar utfordringen.

Viltskremmer

Henrik Wildenschild er prosjektleder i Statens vegvesen.

Foto: Arild Moe / NRK

En alarm og blinkende lys skal skremme elgen fra å krysse veien når biler passerer.

Tirsdag ble de første elektroniske viltskremmere montert på E6 i Bardu og fylkesveg 855 mot Finnsnes.

– Den inneholder en masse elektronikk som sender ut signaler når enheten blir aktivert. Et solcellepanel lader batteriet, som gir strøm til enheten, sier Tollef Bredal i IPTE Norge.

SE VIDEO:

De første elektroniske viltskremmerne ble montert i indre-Troms tirsdag.

110 000 kr per kilometer

Fire elgstrekninger i Troms og Nordland er valgt ut til utprøvinga fordi tallet på elg som krysser veg og antall påkjørsler har økt dramatisk.

Forsøkene på hjort i Sentral-Europa reduserte påkjørslene med over 90 prosent.

– Vi har to mål. Det ene er å teste om det fungerer godt nok teknisk og det andre er å se hvordan det fungerer på elg. Kostnadene rundt det er omtrent 110 000 kroner per kilometer, sier Henrik Wildenschild som er prosjektleder i Statens vegvesen.

I Troms har det de siste fem årene vært 17 påkjørsler på E6 i Bardu, og i 1987 ble en person lettere skadd. I 2008 tre lettere skadd etter påkjørsel. På fylkesveg 855 i Målselv har det vært fem påkjørsler de siste fem årene.

Overvåkes via internett

Den østerrikske konstruktøren, Andreas P. Schalk, utvikler stadig utstyret.

– Målet er å forbinde kjøretøyet med utstyret slik at de kan fjernutløse sensorene og skremmene langs vegen, sier Schalk.

For de lokale viltnemndene er dette spennende.

– Viser det seg at dette fungerer, så håper vi at det skal komme flere plasser også. Det gjenstår å se om elgen stopper for viltskremmeren, men på hjort har det fungert godt, sier Jørn Larsen i viltnemnda i Målselv.

Utstyret kan overvåkes via internett fra kontoret, og det har tyverivarsling.