Hopp til innhold

Har funnet 15 døde elg etter kuldeperiode

I januar er det funnet 15 døde elg i Målselvregionen. Viltnemnda regner med det er den lange kuldeperioden som har tatt livet av elgen.

Død elg målselv

Denne elgen ble funnet omkommet i helgen.

Foto: Magnus Engvoll

Bare i helga ble det funnet flere døde elg i kommunen. To av elgene døde etter å ha gått gjennom isen på Målselva.

– Vi tror den lange kuldeperioden med temperaturer på ned mot 30 minusgrader er hovedårsaken. Dyrene har i flere tilfeller vært i kontakt med vann og blitt hurtig nedkjølt, sier Jørn Larsen i Målselv viltnemnd.

På flere av elgene som er funnet døde har viltnemnda funnet en grønn væske som er frosset rundmunnen. Larsen sier dette trolig er en blanding av spytt og snørr etter at dyrene har falt sammen før de dør.

Kan være sykdom

Men de utelukker ikke at sykdom kan være en medvirkende årsak til dødsfallene, spesielt fordi mange kalver dør.

– Både hjernehinnebetennelse og svalkmage er nevnt. Sistnevnte kommer av mye is på kvistene som elgen spiser. Den blir til vann i kroppen, noe som fører til nedkjøling fra innvollene og ut, sier Larsen.

Mandag skal viltnemnda i møte med Veterinærinstituttet, som de har kontaktet for å få hjelp med situasjonen. For selv om det er naturlig at mange dyr ikke overlever en vinter, er årets situasjon spesiell.

Ber folk ta hensyn

– Man finer døde dyr nært husene, og noen ganger har rovdyr spist på dem. Det er tøffe syn for dem som finner dem, sier Larsen.

Han oppfordrer folk i området til å ta hensyn til elgen, og ikke jage eller skremme den unødig. I lange og kalde vintere sliter elgen med å få i seg nok mat til å holde seg varm.

Viltnemnda der nå på muligheten for at bønder i området kan legge ut overskuddsfôr slik at elgene holdes borte fra elver og bilveier.