NRK Meny
Normal

Får feire Viljars 18-årsdag mot alle odds

I over en uke har Viljar Hanssen svevd mellom liv og død etter terrorangrepet på Utøya. Torsdag kunne familien feire eldstesønnens 18-årsdag og at han har kjempet seg tilbake til livet.

Viljar og Torje

Viljar Hanssen (18) fotografert med lillebror Torje (14) på fanget på Utøya i fjor sommer.

Foto: Privat

Christin Kristoffersen

Christin Kristoffersen gleder seg over å kunne feire sønnens 18-årsdag.

Foto: Privat

– I dag kan vi både feire 18-årsdagen, at han definitivt har blitt mann og at han har fortjent navnet sitt Viljar. Det er en veldig god følelse, sier mamma Christin Christoffersen fra sykesenga på Ullevål universitetssykehus.

Under terrorangrepet på Utøya 22. juli ble den da 17 år gamle Viljar Hanssen skutt fire ganger. I flere dager har han svevd mellom liv og død på intensivavdelingen.

Viljar har skuddskader blant annet i hodet og skulderen, og ifølge legene på sykehuset har han overlevd mot alle odds.

Mandagen kom beskjeden familien har lengtet etter. Viljar er utenfor akutt livsfare.

Kake og besøk

Christin sier det føles litt utrolig å kunne feire sønnens 18-årsdag, og at prosessen så langt har vært lang og beintøff.

Torsdag ble dagen markert med kake fra sykehuset, besøk av både familie og venner, og en masse gaver. En fin feiring, til tross for at den ble litt annerledes enn jubilanten selv hadde sett for seg.

– Han kan ikke ha besøk så lenge om gangen, for han har jo vært gjennom en del. Men utenfor sykehuset er det full rulle, med hilsener og gaver som går inn og ut, sier moren.

viljar nett

Over 17 000 mennesker har meldt seg inn i gruppa 'Vi tenker på deg Viljar Hanssen' på Facebook

Foto: faksimile

Var i nærheten da det smalt

Familien er bosatt i Longyearbyen, der Christin Kristoffersen er Arbeiderpartiets førstekandidat, og Viljar står på fjerdeplass på partiets liste.

Da Viljar og lillebror Torje (14) dro til Utøya, var foreldrene i Oslo. De ville være i nærhetene i tilfelle noe skulle skje med guttene.

– Vi tenkte på ting som insektstikk eller at de skulle skade foten når de spilte fotball. Ikke noe som dette, sier Christin.

Viljar ville passe på

Da skytinga begynte, ringte guttene til foreldrene.

– Viljar sa; de skyter på oss. Jeg skal passe på, så vi skal overleve dette alle sammen.

Viljar hadde et ønske om å beskytte både lillebroren han har et svært nært forhold til, og de tre andre ungdommene fra Longyearbyen som var på Utøya.

Så ble linja brutt. Foreldrene ringte politiet, kastet seg i bilen, og var en av de første bilene som kom til tunnelinnslaget ved Utøya. Her ble de stoppet av politiet.

Håpet ved senga

Tiden etter terrorangrepet var fylt av blandede følelser. De gledet seg over at yngstemann kom uskadd fra tragedien, og brukte mye tid på å jobbe med ham, for at han skulle begynne sin tunge bearbeidelsesprosess.

– Så satt vi ved senga til Viljar og håpet, sier Christin.

De fant mye trøst og glede i å snakke med andre AUFere som overlevde.

– Vi fant styrke i dem. I hvor gode de er, og at de har vist seg så moden og stor i en vanskelig oppgave.

– Det skal gå bra

Ennå er det en lang vei å gå for Viljar og familien, men det går framover. Nå tar de fatt på prosessen framover og utfordringene som kommer.

– Veien videre er lang og innholdsrik, men han ligger her ved siden av meg og sier at det skal gå bra. Og det skal det.

Også Viljar har opplevd både glede over dem som overlevde, og den dype sorgen over dem som er borte.

– I dag begraves jo han Simon. Med ham har Nord-Norge gått glipp av en kommende "feskeriminister" som han ville sagt det selv, sier Christin.