Hopp til innhold

Vil gjøre Svalbard til hovedsete for data og teknologi

Det kan skapes ei spennende framtid på Svalbard. Men felles for all framtidsutsikter er en stabil og sikker strømforsyning, mener stortingsrepresentanter fra Troms.

Longyearbyen svalbard

På Svalbard kan det skapes ei spennende framtid, selv om kullvirksomheten reduseres framtid. Det mener stortingsrepresentanter fra Troms.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg tror det er på tide å tenke visjonært på hvordan vi skal utvikle svalbardsamfunnet, sier stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes fra Troms SV.

Han er opptatt av den teknologiske utviklingen, og mulighetene dette gir Svalbard. Tirsdag ble øygruppas framtid debattert på Stortinget.

I dag er befolkningen avhengig av kull for å holde befolkningen med strøm. Men det kan ikke fortsette, sier Fylkesnes.

Han mener Svalbard må elektrifiseres, at det må trekkes kabler fra fastlandet, og de fiberoptiske kablene som allerede er der må videreutvikles.

– Svalbard kan plutselig bli en av de mest interessante stedene for datatrafikk og databehandling. Jeg tror tiden er moden for å tenke langsiktig for en gangs skyld, og framtiden er spennende, sier Fylkesnes.

Interesse fra Asia

Stortingsrepresentanten sier han via Telenor har fått vite at det allerede har kommet konkret interesse fra Asia.

– De ser etter partnere på denne siden av halvkulen. Vi har store gruver som står tomme som kan egne seg for datalagring, og vi har allerede et analysemiljø for å behandle data fra det ytre verdensrommet, sier Fylkesnes.

– Kombinert har vi fantastiske næringsmuligheter som vil sikre norsk suverenitet på Svalbard, og spennende framtid for øysamfunnet.

Åpner for fiskerinæringen

Også stortingsrepresentant Øyvind Korsberg fra Troms Frp ser mange muligheter for næringsvirksomhet på Svalbard. Han mener stikkordet er sikker energitilførsel.

– Satellitt, data og teknologi kommer til å stå sterkt på øygruppa også framover, men jeg tror også det er muligheter for tradisjonell næringsvirksomhet hvis man løser den framtidige strømforsyningen til Svalbard, sier Korsberg.

Både kabel, gass og videre drift av nytt kulturkraftverk er aktuelt i hans øyne.

– Man må bare se på tekniske muligheter og kostnader. Regjeringen skal utrede og komme tilbake til Stortinget med en konklusjon rundt dette, sier han.

Per nå er norsk kullvirksomhet sterkt redusert, mens turisme, reiseliv, forskning, undervisning og handel er på opptur i Longyearbyen.

Disse næringene kommer til å stå sterkt i fremtiden også, tror Korsberg. Men han mener det er gode grunnlag for fiskerinæringen også.

– Felles for alle nye og eksisterende næringsvirksomheter er sikker og stabil strømforsyning nøkkelordet, mener han.