Vil gi overvektige avføring fra slanke for å bekjempe fedme

Overleger ved UNN Harstad går nye veier i kampen mot overvekt. – Vi har grunn til å tro at dette kan ha effekt, sier overlege Maria Serafia Fjellstad.

Maria Serafia Fjellstad

Maria Serafia Fjellstad vil forske på sammenheng mellom tarmbakterier og overvekt.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Harstadlegen skal sammen med overlege Per Kristian Valle finne ut om tarmbakterier og fedme henger sammen. Nå har de fått tre millioner kroner av Helse Nord sine forskningsmidler til et treårig forskningsprosjekt.

I 2013 fikk Fjellstad ansvaret for overvektspoliklinikken som startet opp ved UNN Harstad. I samme periode har det også pågått forskning på sammenheng mellom tarmbakterier og irritabel tarm (IBS), der avføring bli overført fra friske til syke personer.

– Dette har vist positive resultater og vi har grunn til å tro at dette også kan ha effekt ved overvekt, sier hun.

Harstad sykehus

Forskningen på sammenheng mellom tarmbakterier og overvekt skal foregå på UNN Harstad

Foto: Martin Mortensen / NRK

Fikk kroppsformen til datteren

Maria Serafia Fjellstad sier at man allerede vet en del om at bakteriefloraen vi har i tarmen har betydning av hvordan vi har det på mange slags vis. Ut ifra dyrestudier og noen mindre studier på mennesker er det grunn til å tro at opplevelsen av metthet og sult, og hvordan vi tar opp næringsstoffer, har sammenheng med bakteriefloraen.

– Det var en dame som fikk avføring fra datteren som var overvektig i forbindelse med en tarminfeksjon, hun fikk sannelig overvekten også, sier Harstadlegen.

Skulle gjerne deltatt

Mari Mette Graff

Leder av Landsforeningen for overvektige, Mari-Mette Graff er positiv til forskningen.

Foto: Privat

Forskningsprosjektet blir godt tatt imot av lederen av Landsforeningen for overvektige, Mari-Mette Graff, som selv har kjempet med kiloene. Hun synes det er utrolig bra at det forskes på årsakene til at noen utvikler fedme lettere enn andre. Nå håper hun de mest overvektige melder seg når forskningen starter.

– Hvis jeg fortsatt hadde veid 150 kilo hadde veien vært kort til sykehuset for å stille som forsøksobjekt. Jeg har tatt en fedmeoperasjon som betyr at jeg ikke er sykelig overvektig, men jeg må uansett passe meg for hva jeg spiser.

Men resultatene vil det fortsatt ta noen år før vi får se. Forskningen starter i løpet av 2018.