NRK Meny
Normal

Ved å kle seg i «nakendrakter» fikk de ungdommen til å fortelle sine hemmeligheter

Utkledd som halvnakne ungdommer på besøk hos helsesøsteren, traff de ungdommen på hjemmebane. Det ga helsesøstrene et dystert innblikk i situasjonen.

Skuespill

Helsesøster Nina Johannessen og ledende helsesøster Birgit Iversen kledde seg ut som halvnakne tenåringer og spilte skuespill for ungdommer. Her i lag med MOT-koordinator Tone Hågensen, som spiller helsesøster.

Foto: privat

Birgit Iversen

Birgit Iversen, fagleder for helsesøstertjenesten i Balsfjord, har fått flere henvendelser fra ungdommer etter seminaret.

Foto: privat

– Det var tydelig at det var noe som rørte seg blant ungdommen i kommunen. Stadig flere ønsket å teste seg for klamydia og det var en økning i graviditetstester. Vi kunne ikke bare sitte å registrere denne endringen, sier Birgit Iversen, fagleder for helsesøstertjenesten i Balsfjord.

Derfor tok de initiativ til et miniseminar, der de skulle snakkes om både kjønnssykdommer, sex, grensesetting, rus, psykisk helse, og om straffereaksjoner ved lovbrudd. For å nå fram til ungdommen, valgte de en ny metode.

Ikledd drakter der helsesøstrene så nakne ut spilte de ut konsultasjoner hvor de for eksempel diskuterte flere sexpartnere i løpet av en helg, og slike ting.

– På den måten kom vi også inn på sex i den såkalte gråsonen, sier Iversen.

– Mange vi ikke er klar over

Og stuntet så ut til å fungere. I ettertid har helsesøstrene fått flere henvendelser fra ungdommen.

– Mange har fortalt om folk de kjenner som har opplevd såkalt sex i gråsonen. Det er fint at de kommer og forteller oss om det, men det er trist når vi vet at omfanget er større enn vi er klar over, sier Birgit Iversen.

De har allerede snakket mer med noen av ungdommene som har fortalt om denne type hendelser.

– Men det er ofte historier som omfatter vennene deres, og de ønsker at vennene selv skal stå frem eller anmelde saken, sier hun.

Fra politiets side deltok John-Kåre Granheim ved Målselv lensmannskontor. Han sier det ikke er kommet noen anmeldelser fra ungdommer i Balsfjord etter seminaret. Men han håper seanser som dette kan bidra til bedre holdninger blant ungdommen sjøl.

P3 og resten av NRK retter søkelyset mot gråsonesex og festrelatert voldtekt.

Sikrere på hva som er rett

frans

Frans Ingebrigtsen, tillitselev ved Nordkjosbotn videregående skole, forteller at miniseminaret var lærerikt.

Foto: privat

Frans Ingebrigtsen er tillitselev ved Nordkjosbotn VGS. Han er takknemlig for seminaret helsesøstrene inviterte til.

– Det gjaldt temaer jeg kunne litt om fra før, men som jeg ikke ar helt sikker på. Nå føler jeg meg mye tryggere på hva som er rett og galt, sier han.