Laster innhold, vennligst vent..

Når blir uønsket sex et overgrep?

En hyttetur med kompisene endte med fengselsstraff, en hjemmefest resulterte i en voldtektsanmeldelse, og en frivillig trekant gikk for langt.

«Kristine» koser seg på bursdagsfesten til en venninne som fyller 16 år. Jentene drikker rusbrus og bestemmer seg for å dra videre til en annen fest.

Et annet sted i byen begynner «Adam» å bli ganske full. Han har drukket en 0,7 liters flaske rom og annen sterk sprit. Han føler seg i god form og har det gøy med kompisene. Guttene bestemmer seg for å dra videre til en annen fest.

Denne kvelden møter Kristine og Adam hverandre for første gang. Deres liv blir aldri det samme igjen.

Hytteturen

Hun kjenner at han går ned på henne. Så kjenner hun ham inni seg.

– Hva faen er det du gjør, sier «Line» og dytter den nakne kroppen til «Hans» unna.

Det har vært en hyggelig hyttetur med vennegjengen. De har grillet, drukket øl og badet i sjøen. Utover kvelden blir det drukket en del alkohol. De er begge beruset, men ingen er altfor fulle.

Under rettssaken er historiene til Line og Hans ganske like.

De har hatt sex tidligere, men er bare gode venner nå.

Kvinne med utsikt

– Å dele en seng, er ikke automatisk invitasjon til sex, sier Line til NRK.

Foto: Marit Gjellan

Line er redd for å sove alene i annekset over garasjen. Hun spør om han vil sove på samme rom som henne. De velger å legge seg i samme seng. Hun legger seg i undertøyet. Han legger seg naken, fordi badebuksa hans er våt etter badingen.

Mens de ligger i senga, spør Hans tre ganger om Line vil ha sex. Hun svarer nei, tre ganger.

Etter det, spriker historiene deres. Lines versjon er at hun lå og sov da Hans begynte å slikke henne. Hans versjon er at de var begge våkne.

– Jeg hadde sagt nei til sex tre ganger. Han visste at jeg ikke ville, så hadde han gjort det likevel. Å dele en seng, er ikke automatisk invitasjon til sex, sier Line til NRK.

Når hun kommer hjem fra hytteturen, anmelder hun kompisen for voldtekt.

Trekanten

Alle tre tar på hverandre, klemmer og beføler hverandre. Først etter at de har hatt trekant, innser «Thale» at hen har gått for langt.

Thale, som ønsker å omtales som hen, og «Alex» ble kjent på nett og har vært venner i mange år. De har lenge hatt en litt flørtende tone, men uten at noe har skjedd mellom dem. På en ferietur til utlandet endrer det seg.

Thale viser frem bilder fra ferieturen for to år siden:

Laster innhold, vennligst vent..

På turen er de tre venner som deler et hotellrom. Utover kvelden starter Alex og den tredje personen å holde på, mens Thale også er til stede i rommet. Dette utvikler seg til en trekant med den tredje som midtpunkt.

Underveis begynner Thale å føle seg utelatt og neglisjert. Alex var mer opptatt av den tredje personen. Er det ikke snart min tur, tenker Thale.

Thale går ned på alle fire, plasserer seg foran Alex og drar ham inn mot seg – og inn i seg.

Det varer i to minutter.

Det som begynte som en frivillig trekant, ender med et grovt overtramp begått mot gutten.

Hjemmefesten

Det er god stemning på den andre festen. Kristine har det gøy. Men venninna hennes føler seg dårlig, så Kristine blir med henne på badet. Hun holder håret hennes mens venninna kaster opp i do.

Så går alt i svart.

Neste morgen våkner Adam opp i sin egen seng. Mobilen ringer.

– Hva har du å si til ditt forsvar, spør en sint stemme i telefonen.

Mannen i telefonen anklager ham for å ha voldtatt Kristine.

Adam føler at hjertet hans slår tredobbelt og at verden raser sammen foran øynene. Han husker ikke hvem jenta er eller hva han har vært med på kvelden før.

Han sjekker med en kompis som bekrefter at han holdt på med ei ung jente. Full av fylleangst, ringer han selv til politiet.

SMS-gråsonesex

Adam fikk disse meldingene fra en kompis dagen etter at han hadde hatt sex med Kristine på fest

Foto: Privat

Rettssak og dom

– Jeg var helt ødelagt. Jeg unngikk de stedene jeg kunne møte på ham. Jeg slet med å gå på jobb og var sykmeldt. Alt føltes helt forferdelig, sier Line til NRK.

Saken mot Hans blir først henlagt. Line og advokaten hennes klager på henleggelsen. Klagen går gjennom og det blir tatt ut tiltale mot Hans.

Under rettssaken føler hun at de prøver å fremstille henne som horete fordi hun var på hyttetur med bare gutter.

– Det var veldig krenkende. Men hva er alternativet? Skal du si til deg selv, jeg ble voldtatt og det er greit? Jeg synes at alle som opplever at noe urett har skjedd mot dem, bør anmelde, sier Line.

Voldtektsdom

Utklipp fra dommen mot Hans. Han blir dømt til to år fengsel og soner nå straffen.

Line ble trodd i retten. Hans blir dømt til to år fengsel for å ha «hatt seksuell omgang (slikking av kjønnsorgan) med noen som var bevisstløs eller av andre grunner var ute av stand til å motsette seg handlingen».

Han sitter i fengsel og soner straffen. NRK har vært i kontakt med mannen gjennom hans familie. Han hevder han er uskyldig dømt og at kvinnen aldri sov. Han ønsker å legge saken bak seg og vil derfor ikke stille til intervju eller kommentere saken ytterligere.

Går over streken

Det går flere uker før Thale og Alex snakker om det som har skjedd på ferieturen.

Han skriver i en SMS at han egentlig ikke ville ha sex med Thale. Han ville at selve sexen skulle være en greie mellom han og den tredje.

– Jeg ba om unnskyldning for det som skjedde. Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg visste at det var galt der og da, men det gjorde jeg ikke, sier 25-åringen.

Kvinne ser på utsikt

– Jeg er veldig flau og skamfull for det jeg gjorde, sier Thale til NRK.

Foto: Patrick da Silva Sæther

NRK har vært i kontakt med Alex for å bekrefte historien.

Han synes ikke at det som skjedde den dagen, var greit. Men innen han skjønte hva som skjedde, var det for sent å si nei.

– Ja, jeg kunne sikkert ha trukket meg ut, men skaden var allerede gjort, så jeg fullførte bare, skriver Alex i en e-post til NRK.

Han vil ikke tenke på seg selv om et offer for overgrep.

– Jeg var jo den som startet det, så jeg føler at det er litt min egen feil at jeg satte meg selv i den situasjonen, skriver Alex.

Thale sier at hen selv har opplevd at en tidligere partner har gått langt over streken i seksuelle settinger.

– Jeg er veldig flau og skamfull for det jeg gjorde. Jeg tenkte lenge at jeg ikke er noe bedre enn han som utsatte meg for det samme.

På film er det jo sånn, tenker hen, at man kysser og så har man sex uten at noen har sagt et eneste ord.

– Men i virkeligheten kan det oppstå tvil. Det kunne ha blitt unngått om vi kommuniserte bedre. Man kan jo ikke bare gå ut ifra at fordi om noen kysser på deg og ligger inntil deg, så gir de deg lov til å gjøre hva du vil, sier Thale.

Alle tre involverte har snakket om dette og er fortsatt venner. Saken ender ikke med anmeldelse eller andre rettslige etterspill.

Sex på Snapchat

Dagen etter bursdagsfesten, våkner Kristine opp til en morgen full av vonde overraskelser.

– Jeg lå i en fremmed seng på andre siden av byen. Jeg hadde på meg BH og et skjørt. Jeg fant genseren min i stua, og så fant jeg trusa mi på kjøkkenet, forteller Kristine.

Gråsone-sex

Kristine husker ikke hvordan hun fikk disse blåmerkene. Adam, som hun anklaget for voldtekt, sier det er bitemerker etter sex.

Foto: Privat

I et speil på soverommet ser hun at hun har store blåmerker på halsen. Hun husker ikke hva som har skjedd.

Senere på dagen tikker det inn en SMS fra en jente som var på festen.

Tekstemelding
Foto: Privat

Dette er fakta:

  • Kristine og Adam har sex på stuegulvet foran andre folk på festen.
  • En person filmer at de har sex og deler videoen på Snapchat. Hun var 15 år, snart 16. Han var 18.

De har helt forskjellige oppfatninger av hvordan de endte i en slik situasjon.

Kristine mener at Adam utnyttet henne i en sårbar situasjon.

– Jeg kjenner meg selv, og jeg ville ikke ha gått med på å gjøre noe sånt. Og spesielt ikke på fest med en gutt som jeg aldri har møtt før. Dessuten hadde jeg en kjæreste, sier Kristine til NRK.

Kristine forteller denne historien til tanta si som tar henne med til politiet for å anmelde en voldtekt.

Hender

Kristine mener at Adam utnyttet henne i en sårbar situasjon da de hadde sex på fest.

Foto: Patrick da Silva Sæther

Senere på kvelden blir Adam arrestert. I politibilen får han mange spørsmål. Han sier at hun flørtet med ham, de klinte, falt på gulvet og hadde sex foran folk.

– Da vi var ferdige, spurte jeg om hun ville bli med videre til meg. Da fikk jeg kun et smil og litt latter. Så da tenkte jeg at hun ikke ville mer, og da dro jeg hjem, forteller Adam.

Han skjønner at folk er kritiske til at han plutselig husker hele kvelden når politiet står på døra.

– Når man blir anklaget for noe man ikke har gjort, så tror jeg nok at de også hadde husket det meste i en slik pressende situasjon, sier Adam.

Han nekter for at han utnyttet henne og sier at han er uskyldig.

– Jeg var helt kake selv, så jeg vet ikke helt hvordan hennes tilstand egentlig var. Hvis jeg hadde skjønt at hun var så full, så hadde jeg aldri hatt sex med henne, forteller Adam.

Han har sin teori om hvor blåmerkene på halsen hennes kommer fra.

– Jo fullere jeg blir, jo mer biter jeg på halsen. Jeg har sett bildet selv og det ser ekstremt ut. Men det var ikke annet enn litt biting, sier han.

Saken mot Adam blir henlagt på grunn av bevisets stilling. Han blir heller ikke siktet for sex med en mindreårig. Personen som filmet og delte videoen på snapchat, får bot.

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er veldig absurd. Han som filmet gjorde også noe galt, men det er ikke han jeg er mest sur på, for å si det sånn. Det var veldig vanskelig å få den beskjeden om at hovedpersonen slipper unna, sier Kristine.

Tiden etterpå

Henleggelsen har vært tung for begge.

Kristine er skuffet og føler ikke at hun har blitt hørt. Hun forteller hun har fått mye fravær fra skolen og slitt psykisk i ettertid. Hun er redd for å møte på ham på gata eller i butikken.

– Jeg var veldig mye hjemme i senga fordi jeg ikke orket å gå ut, sier Kristine.

Adam på sin side, sliter også psykisk, og er også redd for å møte på Kristine.

– Jeg så henne tilfeldigvis på gata en gang. Det føltes som jeg ble knivstukket i magen, sier han til NRK.

Henleggelse

Henleggelsesbrevet

Foto: Privat

Adam flytter i en periode fra byen, men har nå flyttet tilbake av personlige grunner.

– Jeg kan ikke gå ut noen sted uten å få kjeft eller bli truet på livet. Jeg kommer til å flytte fra byen så snart jeg har anledning, fordi livet mitt her er ødelagt, sier Adam.

Han sliter også med ettervirkningene av å ha hatt en voldtektsanklage hengende over seg.

– På papiret står det at saken er henlagt. Likevel føler jeg meg ikke frikjent av samfunnet. Jeg har ikke voldtatt noen, men alle har jo fortsatt sin egen fasit. Jeg er fortsatt den store stygge ulven.

P3 og resten av NRK retter søkelyset mot gråsonesex og festrelatert voldtekt.