Hopp til innhold

Usikker på om fjellet er for bratt? NGI hjelper deg

Skikjøring i terreng som er slakere enn 30 grader er nesten alltid trygt. Men det er ikke alltid like enkelt å vite hvor disse fjellsidene befinner seg.

På vei opp

Tromsøværingen Nikolai Schirmer tok dette bilde på vei opp en bratt renne i Chamonix.

Foto: Nikolai Schirmer

Kjetil Brattlien

Kjetil Brattlien i NGI håper folk bruker fjellet, men med varsomhet.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Skredulykker skjer fordi folk velger å dra på tur i skredfarlig terreng, skriver senioringeniør Kjetil Brattlien i NGI på deres nettsider.

De siste påskene har åtte personer mistet livet i snøskred. Før årets påske var kronprins Haakon på Ringvassøy i Troms for understreke viktigheten med å være forsiktig i fjellet.

Emma Barfod i NGI kom før påske med sine beste tips for en risikofri påske.

– Et godt råd er å ikke bestemme seg for hvor turen skal gå før du har sjekket vær og føre. Hvilket fjell du skal gå på er en avgjørelse som bør tas etter at du har tatt ei vurdering av værforhold, i tillegg til en vurdering av kunnskapen og evnene til turkameratene dine og deg selv, sier Barfod.

Nesten alltid trygt

Ifølge ekspertene er det mulig å gå på topptur nesten uansett skredfaregrad. Men da må du vite hvor du kan gå trygt.

– Skikjøring i terreng slakere enn 30 grader gir størst glede for de fleste – og er nesten alltid trygt, sier Kjetil Brattlien i NGI. Det er et lykketreff for oss fordi vi har størst glede der det er minst fare. Når var du sist i en situasjon hvor det beste er billigst? Tenkt hvis den beste bilen var billigst, eller de beste skiene var billigst – da hadde du løpt og kjøpt, sier Kjetil Brattlien i NGI, som understreker at det ikke er helt ufarlig å ferdes i fjellet, selv i slakt terreng.

– Unntakene er dager med så skredfarlige forhold at du kan bli tatt av skred selv på flatmark fordi skred utløses i bratt terreng over deg. På slike dager må du holde deg langt unna bratt terreng og utløpsområder for skred kan være farlige.

Birgit Katrine Rustad, avdelingsingeniør i NVE, og Silje Storevik Moe, avdelingsingeniør i Statens vegvesen, viser hvordan du sjekker skredfaren selv. Reporter: Terje Gilleshammer.

Birgit Katrine Rustad, avdelingsingeniør i NVE, og Silje Storevik Moe, avdelingsingeniør i Statens vegvesen, viser hvordan du sjekker hvor bratt fjellsiden er.

NGI har detaljerte kart

På nettsiden snoskred.no tilbyr NGI en detaljert karttjeneste som viser hvor bratt det er i de forskjellige fjellsidene i hele Norge.

Du kan også velge et ekstra lag på kartet som viser spesielle snøskred- og aktsomhetsområder.

– Hvis du holder deg unna de lyserøde utløpsområdene, så er du alltid trygg, sier Brattlien.

Skredkart

Slik ser skredkartet til NGI ut når du har lagt på laget som viser snøskred- og aktsomhetsområder.

Foto: Skjermdump fra snoskred.no

Flere nyheter fra Troms og Finnmark