– Ufarlig å gå på topptur

Toppturentusiaster reagerer på mediedekningen av skredvinteren.

Skredvinter

Knut Christian Mikkelsen mener det ikke er farlig å dra på topptur, hvis du vet hva du gjør.

Foto: Privat

– Det har vært en monolog i lokale medier. De som liker å være ute på ski blir stemplet som risikotakere og tullinger, uten at det er åpnet opp for motsvar, sier toppturentusiast Knut Christian Mikkelsen til NRK.

– Det kan være helt ufarlig å gå på ski, men i stedet for å åpne for en konstruktiv debatt om hvordan man kan ferdes trygt i fjellene, har man hausset opp under en holdning som setter skikjørere i dårlig lys.

I en artikkel i skimagasinet Fri Flyt går han, sammen med fjellguiden Bent Vidar Eilertsen, kraftig ut mot medias dekning av alle skredene denne vinteren.

– Jeg kjenner til folk som ikke legger ut bilder og lignende når de har vært på topptur, av frykt for å bli stemplet som idioter, forteller Mikkelsen.

Hele vinteren

Rundt påske gikk det flere skred som tok menneskeliv i Troms. I etterkant av skredene har både politiet og medisinsk personell stått fram i media og advart mot å ferdes i fjellet.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Selv om det er full beredskap før påsken ved Universitetssykehuset Nord-Norge, ber redningsmannskapene folk om å passe på seg selv.

Skredberedskap ved UNN før påsken

– Det er faktisk mulig å gå på skitur hele vinteren, hvis man bare tar forholdsregler og holder seg til sikre fjell, sier Mikkelsen.

– Jeg har også et inntrykk av at folk har vært flinke til å gjøre akkurat det i den siste tiden.

Sikkerhet i høysetet

Til helgen skulle Knut Christian Mikkelsen arrangere frikjøringskonkurransen Tromsø Skiraid på Kattfjordeidet.

– Vi har valgt å utsette det til 4. mai. For det første på grunn av faren for skred, men også fordi vi ikke ønsker å virke useriøse ved å arrangere en frikjøringskonkurranse samtidig som veien er stengt, forteller Mikkelsen.

– Hva gjør dere for å sikre deltakerne?

– Vi får hjelp fra utdannede skredeksperter og Norsk Folkehjelp. Sikkerhet er topp prioritet.

Vanskelig

Vegard Standahl Olsen, skredleder for Norsk Folkehjelp i Tromsø, mener kommunikasjon i media om skred er en utfordring.

– Man må se det hele fra flere sider. Når politiet ber folk om å holde seg unna fjellet, er det rettet mot den vanlige mannen og kvinnen i gata som ikke innehar samme kunnskap som dem som ferdes ofte i fjellet, sier Olsen.

Vegard Standahl Olsen, Norsk Folkehjelp

Vegard Standahl Olsen, skredleder i Norsk Folkehjelp

Foto: Privat

– De forholdene som var rundt påske krevde ekstra varsomhet, og jeg synes det var på sin plass å advare på det viset. Fjellvante folk med riktig kunnskap kan ferdes trygt i fjellet hele året, hvis de bruker kunnskapen sin, men det blir vanskelig for både politi og redningsmannskaper å kommunisere detaljert til dem.

Store saker

Olsen har også forståelse for at media velger å blåse opp skredsakene så mye som de har gjort.

– Skredene som har gått i vinter har vært store og alvorlige. Det er viktige saker, og det er viktig å få ut ekspertenes råd. Samtidig er det viktig å huske på at man skal kommunisere ut til mange, med forskjellig kunnskap. Men jeg synes personlig at det har kommet fram at det er mulig å ferdes i fjellet hvis man tar de nødvendige forholdsreglene.

Denne uken har det vært kjempevær i store deler av Troms, og mange har tatt turen til fjells.

– Vi har hatt lite å gjøre. Folk har klart seg veldig bra i helgen, sier han.

– Er det noen andre forholdsregler man må ta nå som varmen og mildværet har satt sitt preg på fjellsnøen?

– Som sagt er det vanskelig å være spesifikk på akkurat det, men solen kan utløse en del våtsnøskred ved at fjellet snøen ligger på varmes opp. Det viktigste er som alltid å vurdere fjellet og snøen, i tillegg til å planlegge turen godt og være forberedt på dårlig vær eller andre uforutsette hendelser.

Norsk folkehjelp om skred

Årets vinter har vært en påkjenning for Norsk Folkehjelp.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo