UP: – Vi er på plass, også når du ikke forventer å treffe oss

Påsken er blant mange tid for rødvin og lange kjøreturer. UP-sjef Geir Martinsen har god tro på at det skal gå bra, selv om han mener at ikke alle bøter virker avskrekkende.

Marthinsen

KJØR FORSIKTIG: Geir Martinsen oppfordrer deg til å være forsiktig i trafikken.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Sør for at du er rusfri når du setter deg bak rattet, og sett av nok tid til kjøreturen slik at du slipper å stresse i trafikken, er rådet fra distriktsleder i Utrykningspolitiet (UP) i Nordland, Troms og Finnmark, Geir Martinsen.

Høy fart og rus er de største utfordringene. Påsketid er kosetid, gjerne med lam og rødvin før man står opp dagen etter. Og UP har ingen planer om å ta påskeferie:

– Vi har et stort område å dekke. Vi har prioritert hovedfartsveiene på disse dagene. Da er vi ute med både uniformert og sivile kjøretøy. Vi prøver å være til stede på tider av døgnet når folk flest er ute.

Men:

– Vi har satt opp noen patruljer som skal være ute på tider av døgnet når noen kanskje ikke helt forventer å treffe oss. Vi tror det ligger mye forebygging i akkurat det, sier Martinsen.

Påsketrafikk #6 Hamar

PÅSKETRAFIKK: Påske er tid for lange kjøreturer. Her fra Hamar, påsken 2013.

Foto: Knut Sveen / NRK

– Boten virker ikke avskrekkende

Selv om rus og høy fart er de største utfordringene, ser selvsagt UP også etter andre ting du som sjåfør ikke har lov til:

– Vi det som er knyttet til adferd, og det er veldig sammensatt. Avstand til forhåndkjørende, forbikjøringer og – sist men ikke minst – bruk av mobil i bil blant dem som sitter bak rattet. Der har vi sett en stor økning den senere tid. Det synes vi lite om. To til tre sekunders uoppmerksomhet fra veien kan være skjebnesvangert, sier Martinsen.

– Hvor stor er boten?

– Da er det 1650 kroner i et forenklet forelegg. Det virker ikke som om at det er så veldig avskrekkende, for vi avslører altfor mange med mobil i hånda – enten man ringer, googler eller sitter og følger med på sosiale medier.

– Går som regel bra

Martinsen tror ikke påsken blir mer krevende for UP enn det store deler av resten av året er, også med tanke på risikoen for sjåfører med promille dagen etter.

– Vi vet at rus er noe man kan treffe på til alle døgnets tider. Vår statistikk viser at påsken ikke pleier å være verre enn ei vanlig helg. Fordelen med påske er at man ikke trenger å stå opp tidlig. Om man til langt på natt tar seg et glass, rødvin, to eller tre, så er man kanskje ikke bilen før langt ut på dagen. Så det bruker som regel å gå bra.