NRK Meny
Normal

Ulvangs skaller åpna kontakten med inuittene

Nå blir ekspedisjonen gjennom Nordvestpassasjen tv-serie på NRK1.

Vegard Ulvang fikk kontakt med urbefolkninga da de så hva han hadde på beina.

Da inuittene så skallene til Vegard Ulvang ble de veldig interessert i kontakt.

I april la den tidligere skikongen Vegard Ulvang ut på nok en ekspedisjon, denne gangen gjennom Nordvestpassasjen, sammen med historiker og polarforsker Harald Dag Jølle og eventyrer Jan Fasting. De brukte skiseil for å komme seg gjennom passasjen, som var Roald Amundsens aller første ekspedison tidlig på 1900-tallet.

Ble veldig interessert

Møtet med urbefolkningen ble spesielt for den norske trioen. Og det var et tradisjonelt samisk skotøy som fungerte som en døråpner for kontakten med inuittene.

– Det er ikke alltid så lett å oppnå kontakt, men de ble veldig interessert da de så skallene mine. De ville vite hva de var laget av, og så var praten i gang. Dette har jeg opplevd også på andre ekspedisjoner, skallene vekker oppmerksomhet, sier Vegard Ulvang.

Vegard Ulvang, Harald Dag Jølle og Jan Fasting har seilt – med ski på beina - i Roald Amundsens spor i Nordvestpassasjen.

Det er nå klart at ekspedisjonen til Ulvang, Jølle og Fasting skal bli til en tv-serie på NRK1.

– Det er kjempegøy at dette nå blir tilgjengelig for alle. Vi ønsker å vise fram mer enn bare vår ekspedisjon. Dette blir en dokumentarserie med polarhistorisk sus, sier Ulvang og Jølle.

Nordvestpassasjen er en sjørute ifra Atlanterhavet til Stillehavet via den arktiske øygruppen i Nord-Canada. Den tre uker lange turen var på rundt 700 kilometer, og gikk blant annet innom Gjøahavn, steder der Amundsen lå i flere år med skipet «Gjøa».

– Vi gleder oss til å vise fram dette for tv-seerne. Dette er endel av polarhistorien som er ukjent for de fleste, nå kan alle få ta del i dette takket være bildene til disse tre karene, sier regissør Mattias Høyem i NRK Troms.