NRK Meny
Normal

Tidligere oppdrettssjef risikerer fengsel etter feilrapportering av lakselus

En tidligere daglig leder for et oppdrettsselskap på Senja risikerer ti måneders fengsel fordi han ikke rapporterte om lakselus i rett tid.

Egil Johansen

Tidligere daglig leder i Nord-Senja Laks, Egil Johansen, står tiltalt i Senja tingrett for en rekke forhold.

Foto: Trygve Hongset / NRK

I påstanden fra aktor inngår også at et stort antall fisk døde før slakting.

Det er Senja tingrett som behandler saken mot Egil Johansen, tidligere daglig leder i Nord-Senja Laks i bygda Botnhamn på Senja i Troms.

Johansen kan også miste retten til å være leder i to år. Bedriften står også tiltalt, og kan få en bot på syv millioner kroner.

Johansen har erkjent straffskyld for å ha rapportert uriktig til Mattilsynet. Nord-Senja Laks har erkjent straffskyld for deler av det selskapet står tiltalt for.

Saken ble anmeldt av Mattilsynet i juni 2013, og det var Økokrim som tok ut tiltale.

Omfattende brudd

Tiltalene omfatter brudd på straffeloven om falsk forklaring og en rekke brudd på matloven. I tillegg til å ha innrapportert uriktige tall om antall lakselus, har Nord-Senja Laks og daglig leder også unnlatt å telle lakselus og melde resultatet inn til Mattilsynet. Lovbruddene skjedde over en periode på flere uker i 2012.

Nord Senja Laks har heller ikke satt i verk tiltak for å stoppe spredningen, ifølge tiltalen.

Forskriftene i matloven sier at det i akvakulturanlegg til enhver tid skal være færre enn 0,5 voksen hunnlus i gjennomsnitt per fisk. Ved anlegget i Trælvika i Øyfjorden var det flere enn sju voksne hunnlus i snitt. Anlegget ved Skog i Botnhamn hadde i november 2012 i snitt per fisk mere enn 12 lus, går det fram av tiltalene.

Det er politiadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim som er aktor i saken som har pågått i Senja tingrett siden forrige mandag. Han mener saka er spesiell fordi det er den første som knytter seg til uriktig rapportering på et viktig område. For lakselus og rømming er de store utfordringene for havbruksnæringa.

– Spesiell sak

Forsvareren til Egil Johansen, Bjørn Sørgård vil ikke kommentere saka. I sin prosedyre i dag sa han at den tidligere daglige lederen innrømmer å ha rapportert feil tall. Han fortalte om en overarbeidet leder som dengangen ledet to virksomheter og at skjemarbeidet med rapportering ikke ble prioritert. Han ba retten frifinne sin klient på en rekke punkter og viste flere ganger til at lederen og bedriften støttet seg på råd fra fiskehelsetjenesten.

Advokat Anders Dyrseth, som representerte bedriften Nord Senja laks sa at firmaet erkjenner å ha gjort mange feil. Men han mente en bot på to millioner korner vil være mer korrekt enn de sju Økokrim mener.

Margareth Bergesen, seniorinspektør og veterinær i Mattilsynet vitnet i saka. Hun sier de anmeldte firmaet i juni 2013 på bakgrunn av gjentatt mangel på rapporteringer. Hun pekte også på at det har vært oppgitt uriktige tall og behandling mot lakselus har ikke blitt gjort.

Saka har pågått i Senja tingrett ei uke