Hopp til innhold

Alvorlig tiltale mot daglig leder og selskapet Nord-Senja Laks

– Dette er den mest alvorlige saken om falsk rapportering om lakselus som er avdekket her i landet. Det sier politiadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim til NRK Troms i forbindelse med tiltalen mot Nord Senja Laks i Troms.

Lakselus

Balnt annet fordi kampen mot lakselus er så viktig, ser politiet svært alvorlig på denne saken.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Økokrim har tatt ut to tiltaler. Den ene gjelder Nord Senja Laks som selskap, og den andre gjelder daglig leder ved bedriften for falsk forklaring om telling av lakselus. De to tiltalebeslutningene dreier seg om uriktig rapportering til Mattilsynet om antall lakselus ved fire anlegg i Øyfjorden og ved Botnhamn på Nord-Senja.

– Denne saken er mer omfattende og mer alvorlig enn saken mot Grieg Seafood, som endte i Høyesterett, sier Svae-Grotli til NRK.

Over lang periode

Lakselus

Antallet lakselus i merdene var langt over det som er tillatt.

Foto: Kai-Erik Bull / NRK

Tiltalene omfatter brudd på straffeloven om falsk forklaring og en rekke brudd på matloven. I tillegg til å ha innrapportert uriktige tall om antall lakselus, har Nord-Senja Laks og daglig leder også unnlatt å telle lakselus og melde resultatet inn til Mattilsynet. Lovbruddene skjedde over en periode på flere uker i 2012.

Nord Senja Laks har heller ikke satt i verk tiltak for å stoppe spredningen, ifølge tiltalen.

Forskriftene i matloven sier at det i akvakulturanlegg til enhver tid skal være færre enn 0,5 voksen hunnlus i gjennomsnitt per fisk. Ved anlegget i Trælvika i Øyfjorden var det flere enn sju voksne hunnlus i snitt. Anlegget ved Skog i Botnhamn hadde i november 2012 i snitt per fisk mere enn 12 lus, går det fram av tiltalene.

– Fordi vi tilhører et konsern og er børsnotert, kan jeg ikke kommentere saken, sier daglig leder ved Nord-Senja Laks til NRK.

Viser til høyesterettsdom

Politiadvokat Inge Svae-Grotli i miljøkrimteamet i Økokrim viser til flere skjerpende omstendighet, og viser til høyesterettsdommen mot Grieg Seafood, hvor det pekes på akvakulturnæringens ansvar og tillit for egenkontroll som er brutt i begge sakene, og hvor det også pekes på viktigheten av å hindre spredning av lakselus. I Grieg Seafood-saken ble en kvinnelig ansatt dømt til 60 dagers fengsel, 30 dager ubetinget. Selskapet fikk 2,3 millioner i bot.

Daglige leder ved Nord Senja Laks er også tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven. Grunnlaget er at han 13. august 2012 flyttet en oppdrettsmerd fra lokaliteten ved Finnvika sør til slakteriet i Botnhamn. Ytterveggene i merden var kraftig begrodd. Mangel på vanngjennomstrømming og oksygen i vannet førte til at 16 000 av 28 000 laks døde, går det fram av tiltalen.

Skjerpende omstendigheter

Daglig leder er videre tiltalt for brudd på aksjeloven, for under skjerpende forhold å ha utvist uforstand under utøvelsen av sitt verv i selskapet. Med henvisning til straffeloven, paragraf 29, tar Økokrim forbehold om at daglig leder ved Nord Senja Laks for framtiden bør miste retten til å være daglig leder ved bedriften og andre virksomheter innenfor akvakulturnæringen.

Norway Royal Salmon ASA eier 66,67 prosent av aksjene i Nord Senja Laks AS.

– Alvorlig, sier eierne

– Uavhengig av hva som måtte bli utfallet av saken, ser vi på det som svært alvorlig at det kommer en slik tiltale mot ett av våre datterselskaper. Vi avventer den videre behandlingen, sier konsernsjef Charles Høstlund i Norway Royal Salmon ASA.

– Nord Senja Laks AS har mottatt tiltalebeslutningen, men vi vil med det første skaffe oss oversikten over hele grunnlaget for saken. Selskapet kan derfor ikke vurdere tiltalebeslutningen nærmere, sier Høstlund.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark