NRK Meny
Normal

– Jeg lurer på om frykten har styrt bispedømmerådet

Mens bispedømmerådet vil lyse ut prestestillingen på nytt, tok en fullsatt Ibestad kirke imot en rørt Einar Gelius til gudstjeneste.

Created by InfoDispatcher

Gelius holdt gudstjeneste for en fullsatt Ibestad kirke

– Det har ikke vært så mange til ordinær høymesse i Ibestad kirke, siden fredsgudstjenesten i 1945, sa flere av de eldre kirkegjengerne til kirkevergen Frank Steinsvik i Ibestad menighet på vei inn i kirka.

Den omstridte presten Einar Gelius var søndag på plass i Ibestad der han holdt preken under gudstjenesten i Ibestad kirke.

– Jeg er rørt nå så jeg nesten griner.

Einar Gelius

Einar Gelius var rørt og glad etter gudstjenesten i Ibestad kirke.

Foto: Nils Mehren

Det sier Gelius etter å ha håndhilst på nesten samtlige av de 450 fremmøtte i kirka etter gudstjenesten.

Tatt imot av fullsatt kirke

Allerede en halvtime før gudstjenesten starter er kirka halvfull, og da gudstjenesten startet klokka 12 var det en fullsatt kirke som tok imot Gelius.

– Kirken skal være varm og inkluderende, sa Gelius under sin preken og fortsatte;

– Vi må ha mot og ikke la frykten styre oss. Jeg lurer på om ikke frykten har styrt Nord-Hålogaland bispedømme.

Jeg håper dette kan være en spore til at folket tar makta tilbake igjen i kirken. Kjærligheten er den som må rå. Ikke frykten for det som er fremmed og annerledes.

Einar Gelius

Den siste uttalelse fikk menigheten til å humre. Alle i kirka fikk her høre en folkelig prest som også talte om kjærligheten.

– Det er den som må rå, ikke frykten for det som er fremmed og annerledes, sier Gelius, som takket menigheten for den varme mottakelsen han har fått.

Lyses ut på nytt

Leder i menighetsrådet Raymond Johansen forventet en fullsatt kirke til denne spesielle gudstjenesten, noe de også fikk.

I forkant har bisperådet sendt ut et brev til menighetsrådet, der de sier at de vil utlyse prestestillingen i kommunen i Troms på nytt.

Raymond Johansen

Leder Raymond Johansen i menighetsrådet i Ibestad, er spent på dagens gudstjeneste.

Foto: Nils Mehren

– Jeg har vært på reise og har derfor ikke fått lest brevet, men har fått fortalt at de vil lyse ut stillingen på nytt, sier Johansen i menighetsrådet.

Han sier de var skuffet i utgangspunktet over at Gelius ikke fikk stillingen som prest i kirken.

– Det er derfor veldig spennende å se hvordan dagen blir, slår Johansen fast.

Biskopen skulle sett folkeligheten

– Det er synd ingen fra bispedømmerådet eller biskopen er her i dag, for å oppleve hvordan folkeligheten i kirka kan arte seg, sier Gelius.

Han kan ennå ikke si noe om han kommer til å takke ja til vikariatet på et halvt år som prest her. Vikariatet som finansieres med innsamlede midler for å få ham nordover.

– Jeg håper likevel dette kan være en spore til at folket tar makta tilbake igjen i kirken, sier Gelius etter å ha holdt gudstjenesten i Ibestad kirke.

I kveld holder Gelius foredrag i Harstad kirkeforum der han skal snakke om folkekirka, noe som også var tema under gudtjenesten i Ibestad kirke.

Harstad kirkeforum

Harstad kirkeforum var godt besøkt da Gelius holdt foredrag søndag kveld

Foto: Nils Mehren / NRK