NRK Meny
Normal

Sommeren kan fremkalle stress og depresjon

For mange er sommeren den tiden av året da man skal slappe av, smile, le og kose seg. Dette er ikke alltid like lett, ifølge instruktør i mindfulness, Anne Grini. Hun tror sommeren kan være det stikk motsatte for mange.

ensom

Sommeren kan være stressende og styrke ensomhetsfølelsen.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

– Om sommeren forsvinner alle de vanlige rutinene. Den rytmen vi vanligvis har er ikke der og ting kan lett skli ut, det kan være slitsomt, sier mindfulness-instruktør Anne Grini.

Gjennom hele året møter hun personer som sliter med stress, uro angst eller depresjon. Hun tror sommeren kan få frem negative følelser.

Mindfulness

Anne Grini møter jevnlig mennesker som sliter med depresjon, stress og angst. Hun tror sommeren kan være en ekstra stressende tid.

Foto: Petter Strøm / NRK

– For mange barnefamilier kan ferie være alt annet enn avslappende, mange ulike behov skal fylles og mange forventninger skal innfris. Om en er alene, kan en føle seg enda tristere av å tenke på at andre koser seg. Da er det ikke så lett å nyte sommeren i praksis, legger hun til.

Press fra sosiale medier

Ofte legger vi ut bilder av det vi gjør når vi virkelig koser oss. Spesielt nå på sommeren når solen skinner. Vi har mange kanaler å publisere disse på, for å vise andre hvor kjekt og fint vi har det. Et ekstra filter er heller ikke uvanlig for å gjøre sommerbildene ekstra fine og saftige.

Dette bildet av en perfekt versjon av oss selv kan lett bli en stressfaktor for dem som føler at sommeren ikke stiller opp til forventningene.

– Det er lett å tro at livet for noen er slik det ser ut på sosiale medier. At andre bestandig er på eksempelvis en fjelltopp, mener slik er det jo ikke, smiler hun og legger til:

– Jeg mener det er mye fint med å være på sosiale medier. Det er blant annet lett å holde kontakt med folk, men jeg tror at forestillingen om at hele livet er slik som det ser ut på gjennom det som publiseres der, så blir det for begrenset.

Sommerbilder fra hele Norge

Veldig mange legger ut bilder på sosiale medier hvor de koser seg med sol og sommer. Anne Grini tror enkelte kan føle på presset om at man må ha det gøy.

Prosjekt perfekt er ikke perfekt for alle

Men det finnes langt flere faktorer som kan virke stressende. Anne Grini trekker spesifikt fram dagens fokus på kropp.

Spesielt om sommeren kan dette være ekstra stort, da vi gjerne kler oss litt lettere enn hva vi gjør resten av året.

– Man skal jo være så tynn, fin og flott. Idealet er å være helt perfekt. Det kan bli for stort press på hva en skal prestere, sier Grini.

– Man må få lov til å slappe litt av og være seg selv. Det er ikke nødvendig med så mye press, legge hun til.

Fokus på nuet

For å la roen senke seg, anbefaler hun koble seg fra tankene om fortiden og framtiden, og koble seg på det som skjer akkurat nå. Dette er hennes viktigste fokus når hun arrangerer kurs i mindfulness.

– Kurset begynner rett og slett med at man bare legger seg ned, slapper av og er seg selv. Det handler om å anerkjenne det som er – slik det er, sier Grini.

Mange av problemene vi har er knyttet til at vi grubler på fortiden og spekulerer på framtiden. Da blir vår tilstedeværelse begrenset og vi kan tappes for energi. Derfor anbefaler Grini å kjenne etter hva som er til stede der og da.

Slik kan man samle krefter og kanskje til og med glede seg over det som er akkurat nå. På kurset jobber vi med å anerkjenne situasjonen slik den er – ikke gjøre den bedre eller dårligere. Helt enkelt, og likevel så vanskelig, utdyper hun.

Derfor anbefaler Grini å prøve å hindre dette, og samle seg på midten.

– Det man må gjøre er å samle kraft og tenke på hvordan det er nå. Dette gjøres ved at man anerkjenner situasjonen slik den er – ikke gjøre den bedre eller dårligere. Rått og enkelt, slik er det, utdyper hun.

Barn har en egen evne til å være til stede i det som er. Ifølge Grini har vi mye å lære av dem.

– Ofte har vi det travelt med å lære unger hvordan ting skal være, men når det gjelder tilstedeværelse har de mye å lære oss. De har godt av et klima hvor man ikke blir for mye kritisert, hvor de kan føle at det er greit å være seg selv. Det er nettopp det kurset handler om. Og kanskje det er det vi skal bruke sommeren til: skape et klima rundt oss selv og andre som er godt å være i.